Sfaturi pentru ingrijirea zilnica a cainelui

Cainii nu sesizeaza ca se murdaresc. Ei nu stiu sa evite locurile murdare si lipsite de igiena, in consecinta, ei reprezinta o sursa de praf si corpuri straine, lucruri care constituie o sursa de boli atat pentru oameni cat si pentru caine. Toate aceste probleme pot fi prevenite prin acordarea zilnica a cateva minute pentru toaletarea pielii, parului, urechilor, dintilor, ochilor si membrelor patrupedului.
Virgil Porutiu
08.07.2011

Cainii nu sesizeaza ca se murdaresc. Ei nu stiu sa evite locurile murdare si lipsite de igiena. In consecinta, cainii reprezinta o sursa de praf si corpuri straine, lucruri care constituie o sursa de boli atat pentru oameni cat si pentru caine. Toate aceste probleme pot fi usor prevenite prin acordarea zilnica a cateva minute pentru toaletarea pielii, parului, urechilor, dintilor, ochilor si membrelor patrupedului.

Ingrijirea parului

Parul cainelui se periaza zilnic, avand ca scop indepartarea prafului si a firelor de par moarte. In cazul raselor cu par lung, perierea impiedica totodata incalcirea.

Dar indiferent de textura blanii, toti cainii au nevoie de acest tip de ingrijire. Intretinerea se face cu ajutorul periei si piaptanului, iar cainii cu par scurt se perie zilnic cu o perie cu perii duri. In cazul parului foarte scurt si matasos se va folosi o perie mai fina. Rasele care au parul lung se piaptana mai intai si apoi se perie, pentru a evita ruperea firelor de par, lucru care duce la un aspect neingrijit al cainelui.

Periatul se face in sensul de crestere al firelor de par si necesita o atentie sporita in zonele de sub urechi, incheieturi si alte zone mai sensibile. Neperierea cu regularitate a cainelui poate duce la acumularea firelor moarte de par, care se pot strange in cocoloase si irita pielea sau produce mancarimi.

Cainii care sunt tinuti in interiorul locuintei, acolo unde temperatura se pastreaza constanta pe toata perioada anului, nu au perioade fixe de naparlire, cum ar fi toamna si primavara. Pot naparli pe toata perioada anului, astfel ca acestia trebuie periati zilnic.

Pentru cainii tinuti la curte, ingrijirea parului este foarte importanta, dar o atentie sporita trebuie acordata toamna si primavara.

Daca ati scos cainele la plimbare pe vreme ploioasa si mizeria nu poate fi inlaturata doar cu un prosop, trebuie sa apelati la baie.

Astazi exista o gama variata de sampoane pentru caini, iar acestea au proprietati de reglare a glandelor sebacee ale cainilor. Este de recomandat spalarea cainelui in cada, sau mai bine intr-un lighean mare. Temperatura apei trebuie sa aiba in jur de 35 de grade, si in nici un caz sa nu depaseasca inaltimea abdomenului cainelui. Capul nu va fi bagat sub apa.

Dupa baie, cainele va fi sters bine cu un prosop si, daca acesta suporta, poate fi uscat cu foenul. Este indicat ca dupa uscare cainele sa ramana intr-o incapere calda, fara curenti de aer. Daca este scos afara se poate murdari cu usurinta, fiind ud, iar daca sta in curenti de aer poate sa raceasca. Rezistenta lui depinde si de sensibilitatea rasei.

In mod normal, cainele trebuie sa faca o baie o data la 8-10 saptamani.

Ingrijirea urechilor si ochilor

O atentie mare se acorda in cazul urechilor si ochilor; mai ales daca ochii au fost iritati de sampon, este nevoie sa ii clatim bine de tot cu solutie de acid boric diluat.

Ochii si pleoapele sunt zonele cele mai predispuse inflamarii din cauza frigului, curentilor de aer sau a fumului; din acest motiv trebuie controlate zilnic.

Daca observati ca ochii lacrimeaza, ii puteti spala cu ceai cald de musetel de 2-3 ori pe zi sau cu solutie de acid boric 2-3%.

Urechile, dupa cum spuneam, necesita si ele o ingrijire speciala, mai ales in cazul raselor cu urechi lungi.

Multe probleme pot fi prevenite prin acordarea a cateva minute zilnic pentru toaletarea pielii, parului, urechilor, dintilor, ochilor si membrelor cainelui.

Urechile se controleaza dupa fiecare plimbare, iar daca acestea sunt umede sau murdare, stergeti-le usor si cu mare atentie cu un prosop umed. In special, partea interioara a urechii trebuie stearsa cu un servetel sau carpa moale de mai multe ori, asta pentru a evita bolile de urechi.

De obicei, bolile de urechi se manifesta prin inflamatii, iar unele simptome sunt ca animalul nu mai tine capul drept, il scutura des, se mai scarpina cu laba si este sensibil la orice atingere a zonei auriculare. Daca observati inflamatii, cel mai istet este sa va adresati unui medic veterinar, deoarece problema ar putea sa fie putin mai complicata in cazul urechilor.

Ingrijirea danturii

Dantura canina nu necesita o ingrijire speciala si permanenta. Aceasta se curata foarte bine prin consumul de oase, hrana uscata si biscuiti speciali pentru caini. Dar in cazul depunerilor mari de tartru se va recurge la un medic specialist pentru curatare.

Ingrijirea labelor

Labele cainelui trebuie sa fie sanatoase. Se mai intampla ca in zona degetelor sa patrunda corpi straini, de exemplu ariste* de la vegetatia cu care cainele intra in contact in timpul plimbarilor, iar acestea pot conduce la inflamatii si, cateodata, la rani grave. Este bine sa controlam zilnic, sau cat mai des cu putinta, labele cainelui.

Unghiile cainelui se mentin la o lungime normala si se tocesc in mod natural daca patrupedul face destula miscare. Totusi, acordati-le atentie de cateva ori pe an pentru. Verificati-le si scurtati-le daca e cazul. Pentru a taia unghiile, trebuie sa cumparati un cleste special si bine ascutit pentru scurtarea unghiilor cainelui. Acest proces necesita o atentie maxima, unghiile nu trebuie sa fie taiate prea scurt, sau in carne vie, deoarece se poate provoca o hemoragie.

Un sfat pentru o problema des intalnita

Mai exista un simptom des intalnit de posesorii de caini. Acela in care cainele se taraste cu fundul de sol. Exista multe teorii lansate in mediile crescatorilor amatori cu privire la acest fenomen, multe fiind gresite. Adevarul este ca atunci cand cainele manifesta un astfel de comportament neplacut este vorba de faptul ca glandele anale sebacee ale sale sunt nevidate. Acestea sunt infundate cu secretii de sebum.

Problema se poate remedia usor luand hartie igienica si apasand cu degetele acoperite in jurul anusului, golind astfel glandele de acest sebum. In cazuri extreme, atunci cand problema persista, apelati cu incredere la medicul veterinar.

* ARÍSTA s.f. (Bot.) Teapa de la spicele anumitor graminee.


Acest articol a fost oferit de colaboratorul nostru, Dr. Virgil Porutiu, medic veterinar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor