Sfaturi pentru ingrijirea cainelui in concediu
Suntem in perioada concediilor. Pentru cei care au animale, iar acestea nu au cu cine sa ramana acasa, apar problemele deoarece trebuie pusa la punct vacanta cainelui.
In continuare voi puncta cateva sfaturi elementare care, odata respectate, va vor face vacanta mult mai placuta si fara surprize nedorite.
Intai si intai, trebuie rezolvata problema daca luam cainele cu noi in excursie sau il lasam acasa.
Cainele ramane acasa
Daca il lasam acasa trebuie sa ii asiguram hrana zilnica, apa, plimbare si adapost.
Desi unii caini sa descurca foarte bine su o bona in propria casa, pentru alti caini este mai bine sa fie ingrijiti la o pensiune. Oricare ar fi situatia, trebuie sa tinem cont de temperamentul cainelui. In cazul in care nu aveti incredere intr-o persoana straina, puteti apela la un prieten bun, cu care cainele este deja familiar.
Cainele vine in excursie
Daca va hotarati sa luati cainele in vacanta, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:
- cainele trebuie sa aibe vaccinurile la zi;
- inainte de plecare, trebuie vazut de medicul veterinar;
- indeferent unde veti fi cazati in vacanta (persoana particulara sau hotel), trebuie sa va asigurati ca va primeste cainele.
Comportamentul cainelui trebuie sa fie civilizat, iar asta depinde de modul in care acesta a fost educat. Cainele nu trebuie lasat singur in camera sau in spatiile comune.
Nu va lasati cainele inchis in masina atunci cand este cald afara, nici macar pentru un minut.
La mare, evitati plajele aglomerate pentru a nu deranja celelalte persoane.
La munte e bine sa il supravegheati indeaproape, deoarece exista riscul ca acesta sa se rataceasca sau poate fi atacat de caini ciobanesti.
Daca veti calatori cu automobilul, testati cainele inainte pentru a vedea daca acesta are rau de masina. In cazul in care are, puteti sa-l tratati cu EMETIRAL, SCOBUTIL, etc. consultandu-va in aceasta privinta cu medicul veterinar. Este recomandat sa nu hraniti cainele abundent inainte de plecarea la drum.
In timpul calatoriei, cainele nu trebuie sa stea cu capul pe fereastra pentru ca poate face conjunctivita sau otita.
Cainele trebuie sa stea pe bancheta din spate si e bine sa fie fixat cu o centura de siguranta sau sa fie cineva langa el care sa il poate tine sub control. O alta metoda de a transporta cainele in automobil este o cusca speciala. Aceasta poate fi folositoare si la destinatie, atunci cand trebuie sa va lasati cainele singur in camera.
Atunci cand faceti un popas pentru odihna, nu uitati sa puneti intai lesa cainelui inainte de a deschide portiera. Altfel, ii veti putea deschide acstuia poarta spre moarte. Automobilele ce circula in viteza pe sosea, nu iarta cainii.
Nu va lasati cainele inchis in masina atunci cand este cald afara, nici macar pentru un minut. Temperatura din interiorul masinii poate creste si cainele poate muri prin soc caloric.
Nu lasati cainele sa bea apa de mare, deoarece aceasta produce diaree de lunga durata.
Pe perioada concediului se recomanda folosirea hranei uscate pentru caini, datorita faptului ca aceasta nu este usor alterabila.
Acest articol a fost oferit de colaboratorul nostru, Dr. Virgil Porutiu, medic veterinar.