Sfaturi de călătorie de la MAE: Rata furturilor în Bulgaria-ridicată, evitaţi călătoriile nocturne
MAE pune la dispoziţia românilor, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, informaţii utile despre principalele destinaţii de vacanţă - Austria, Bulgaria şi Elveţia, avertizându-i pe cei care călătoresc în ţara vecină că rata furturilor este ridicată, astfel încât este recomandată o asigurare CASCO.
Ministerul de Externe îi sfătuieşte pe românii care pleacă în Austria să acorde o atenţie sporită asupra bunurilor personale, ”întrucât se constată o rată crescută a furturilor, în special în această perioadă” şi să se informeze din timp dacă se deplasează în landurile Tirol si Kärnten, unde ”condiţiile meteo nefavorabile conduc deseori la impunerea unor restricţii de circulaţie”.
În Austria este obligatorie folosirea farurilor în timpul deplasării, iar în perioada 1 noiembrie – 15 aprilie este obligatoriu ca autoturismele să fie echipate cu pneuri de iarnă.
MAE informează că accesul pe autostradă se face în baza unei vignete (“Autobahn-Vignette”), care se lipeşte în mod obligatoriu pe parbrizul maşinii, în caz contrar amenda fiind de 120 euro achitaţi pe loc.
Folosirea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar constituie contravenţie, iar sancţiunea prevăzută constă în amendă contravenţională şi confiscarea aparatului. De asemenea, există posibilitatea reţinerii temporare a autoturismului.
În Bulgaria, nu este permisă folosirea aparatelor sau dispozitivelor anti-radar, folosirea acestora constituie contravenţie si se pedepseşte cu amendă. Utilizarea detectoarelor de radar nu este interzisă legal, însă poliţia rutieră bulgară recomandă, în interesul participanţilor la trafic, să se renunţe la acestea.
MAE recomandă românilor să conducă prudent, întrucât poliţia bulgară ”suspendă cu uşurinţă permisele de conducere”.
Totodată, Ministerul de Externe recomandă evitarea călătoriilor si staţionarea pe drumurile publice din Bulgaria pe timpul nopţii şi încheierea unei asigurări CASCO pentru autoturism, deoarece ”rata furturilor auto este ridicată”.
Românii care călătoresc în Elveţia sunt preveniţi asupra faptului că la intrarea în Ţara Cantoanelor este ”posibilă verificarea stării autoturismului, astfel încât, acesta să corespundă normelor tehnice conform reglementîrilor legale elveţiene”. ”De asemenea, se vor prezenta, la cererea autorităţilor de frontieră, documentele autoturismului, dovada proprietăţii, talonul de înmatriculare şi asigurarea (cartea verde)”, mai precizează MAE.
În ceea ce privelte regulamentul vamal elveţian, acesta conţine prevederi similare cu cele ale statelor membre ale Uniunii Europene. Astfel, limitele cantitative pentru anumite produse sunt: ţigări - 200 bucăţi, băuturi alcoolice: 2 litri până la 15 % vol. şi 1 litru peste 15 % vol.