Severin reclamă lipsa solidarităţii în cazul său: Românii au preferat să-şi omoare compatriotul
Adrian Severin a reclamat vineri lipsa solidarităţii românilor în cazul său, spunând că aceştia au preferat să tacă şi să accepte excluderea "unui compatriot", spre deosebire de spanioli care şi-au susţinut europarlamentarul, iar acum el este "bine mersi" în PE.
Adrian Severin a fost întrebat la finalul unei prelegeri, ţinută la Fundaţia Europeană Titulescu, dacă apreciază că este persoana cea mai potrivită să vorbească despre istoria corupţiei din ţara noastră. "Sunt sau nu sunt potrivit să vorbesc despre acest subiect...Cred că această întrebare în sine este un exemplu care susţine una dintre tezele pe care eu le-am expus, această teză a intoleranţei, a exclusivismului, acea care vorbea despre crearea a unei ordini morale, dincolo de ordinea legală, o ordine morală care ne desparte, care ne divide, care ne pune în conflict unii cu ceilalţi, şi prin aceasta destructurează, fragmentează societatea. (...) Faptul că cineva te acuză nu înseamnă că eşti vinovat, şi atâta timp cât nu acceptăm lucrul acesta înseamnă că nu acceptă o regulă fundamentală nu numai a statului de drept, dar şi a coeziunii noastre sociale", a susţinut europarlamentarul.
De asemenea, el a invocat o serie de argumente pentru care este justificată decizia sa, pe care a reiterat-o vineri, de a nu-şi prezenta demisia din Parlamentul European, după scandalul în care a fost implicat legat de lobby-ul în forul european, prezentat de Sunday Times. "Să presupunem că eu sunt chiar vinovat, să presupunem că am şi fost dovedit, să presupunem că am fost şi condamnat, răpeşte asta dreptul la libera exprimare? Nu am dreptul să-mi expun părerile chiar într-o chestiune în legătură cu care chiar sunt condamnat? Deşi eu am fost doar acuzat acum 9 luni de zile, de atunci şi până acum nu s-a adus nicio probă pentru vinovăţie (...) Chiar dacă opinia mea nu vă place trebuie să trăiţi cu ea, aveţi posibilitatea să vă expuneţi alte opinii. Ideea mândriei de a fi român, pentru că nişte huligani din presă din Marea Britanie, care sunt puşi astăzi la stâlpul infamiei în propria lor ţară, şi de toată presa democrată europeană, vorbim de grupul Murdoch, pentru că aceştia m-au acuzat pe mine printr-o înscenare de lucruri pe care nu le-am făcut, nu am absolut nici un motiv să demisionez. Ruşinea însă este că în faţa acestei agresiuni – care pe zi ce trece va fi tot mai mult dovedită – că marea majoritate a românilor tac şi că se găsesc şi câţiva români care să prefere lichidarea, excluderea dintr-o bătălie pentru România şi pentru Europa a unui compatriot al lor", a susţinut europarlamentarul.
Severin a acuzat, totodată, lipsa de solidaritate a românilor în această chestiune. "Dacă regret ceva în legătură cu o posibilă demisie, regret faptul că fiecare zi care trece este încă o zi în care creşte dispreţul străinătăţii faţă de lipsa de solidaritate a românilor. (...) Colegul spaniol a fost susţinut de Spania şi astăzi este bine mersi în Parlamentul European şi toată lumea crede că nu s-a întâmplat nimica rău în ceea ce-l priveşte. Noi preferăm să ne omorâm compatriotul decât să ne luptăm pentru dreptatea lui", a mai comentat eurodeputatul.
"Mă consolează doar faptul că prin rezistenţa mea, în pofida tuturor presiunilor din afară şi din interior – cele dinafară s-au terminat de fapt – contribui la crearea imaginii că România nu se lasă", a mai insistat Severin.
În final a fost întrebat dacă este de părere că prin activitatea sa a îmbunătăţit imaginea luptei anticorupţie în România. "Sigur că da", a fost replica europarlamentarului.
Adrian Severin este cercetat în România pentru presupuse fapte de corupţie în exercitarea mandatului de eurodeputat. Astfel, în 21 martie, în urma unor materiale audio-video date publicităţii de ziarul britanic Sunday Times, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu cu privire la posibile fapte de corupţie săvârşite de Adrian Severin, membru în Parlamentul European. Procurorii anticorupţie au dispus la 18 iulie începerea urmăriri penale împotriva eurodeputatului Adrian Severin pentru luare de mită şi trafic de influenţă. DNA a solicitat autorităţilor judiciare competente din Belgia şi Franţa, prin comisii rogatorii, efectuarea unor acte procesual penale necesare instrumentării acestui dosar.
Sunday Times a scris că europarlamentarii Adrian Severin, Ernst Strasser (fost ministru austriac de interne) şi Zoran Thaler (fost ministru de externe sloven) au acceptat 100.000 de euro pe an de la reporteri care se dădeau drept lobbyşti, pentru a prezenta amendamente la proiectele de directive ale UE referitoare la sectorul bancar. Ulterior, ziarul a publicat cazul unui al patrulea europarlamentar implicat în scandalul "bani contra amendamente", fiind vorba despre Pablo Zalba Bidegain, din Spania, membru al Partidului Popular European.
În urma scandalului, Adrian Severin şi-a prezentat demisia din PSD la 28 martie, dar a refuzat să demisioneze din PE, în pofida cererii exprese în acest sens adresate de preşedintele PE, Jerzy Buzek, şi a aluziilor evidente venite dinspre propriul grup socialist. În prezent, Severin figurează ca europarlamentar neafiliat.
În şedinţa din 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotărât ridicarea imunităţii lui Adrian Severin şi a încredinţat preşedintelui Parlamentului European sarcina de a transmite imediat această decizie autorităţilor competente şi lui Adrian Severin.