Şevciuk prezintă la Moscova situaţia din regiunea transnistreană

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. (VADIM DENISOV/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
20.09.2012

Liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, va ţine joi un discurs în Duma de Stat a Rusiei, în care va prezenta situaţia din regiunea separatistă, relatează agenţia Infotag, preluată de Publika.md.

Preşedintele comitetului Dumei de Stat, Leonid Sluţchi, a declarat anterior că în Moldova "se activizează tendinţele de apropiere de Uniunea Europeană şi detaşare de colaborarea strânsă cu Federaţia Rusă’’. "Deputaţii din comitetul nostru trebuie să se întâlnească cu preşedintele Transnistriei şi să discute despre viziunea lui asupra colaborării cu Rusia", a menţionat Sluţchi.

La rândul său, deputatul rus din Duma de Stat Roman Hudeacov a precizat că Transnistria se află într-o situaţie foarte periculoasă. "Se încearcă contopirea Transnistriei cu Moldova şi identificarea unei alte căi de dezvoltare - nu cu Rusia, ci cu alte ţări. Americanii deja îşi ascut colţii ca să intre acolo şi să-şi plaseze sistemele antirachetă. În Moldova şcolile ruse se închid, iar limbii ruse nu i se acordă atenţia cuvenită", a afirmat Hudeacov.

Deputatul rus a propus chiar formarea unui grup de lucru special pentru extinderea relaţiilor interparlamentare şi organizarea unei "mese rotunde" pe problematica transnistreană.

Pe de altă parte, liderul de la Tiraspol, care se află începând de miercuri într-o vizită la Moscova, a participat, la invitaţia vicepremierlui rus Dmitri Rogozin, la şedinţa Comisiei Militar-Industriale a Federaţiei Ruse, desfăşurată în oraşul Tula. Potrivit Publika.md, această structură controlează forţele armate ruse, inclusiv cele dislocate în stânga Nistrului, şi stabileşte obiectivele strategice în domeniul militar.

În cadrul şedinţei au fost discutate, între altele, chestiuni ce vizează modernizarea armatei ruse, precum şi implementarea unor programe federale privind ajustarea complexului militar rus la "rigorile moderne".

Reprezentantul special al preşedinţiei ruse pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, a fost desemnat recent în funcţia de şef al concernului Rosatom. Structura coordonează producţia de arme nucleare a Federaţiei Ruse. Numirea lui Rogozin s-a produs după ce oficialul rus a declarat, la Tiraspol, că Moscova va ajuta regiunea separatistă din stânga Nistrului să reziste împotriva "agresiunilor din afară".

Vizita liderului de la Tiraspol la Moscova intervine după ultima rundă a negocierile în formatul 5+2, care a avut loc la Viena săptămâna trecută. În urma acestor negocieri, reprezentanţii Guvernului de la Chişinău au declarat că R. Moldova este gata să recunoască diplomele de studii, eliberate în regiunea transnistreană.

De asemenea, negociatorii au propus crearea unui grup de lucru pentru problemele privind cooperarea în sectorul bancar şi economic. Un alt subiect discutat a fost respectarea drepturile omului pe ambele maluri ale Nistrului, în acest sens urmând să fie creată o platformă comună.

Cu toate acestea, ministrul de externe din regiunea separatistă, Nina Ştanski, a declarat ulterior că autorităţile de la Chişinău nu pot face paşi hotărâţi în vederea soluţionării diferendumului transnistrean, pentru că acest proces le pare dificil. "Negocierile în formatul 5+2 sunt divizate pe nivele. Primul nivel ţine de problemele sociale, cel de-al doilea - de drepturile cetăţenilor, iar cel de-al treilea ţine de securitate. În ceea priveşte ultimul nivel, deocamdată părţile nu au găsit nici un consens, având în vedere că forţe mixte de pacificare menţin securitatea. Vedem că Moldova nu ia decizii hotărâte, pentru că îi pare dificil acest proces", a declarat reprezentanta diplomaţiei regimului separatist de la Tiraspol, într-un interviu pentru un post de televiziune din Tiraspol.

Totodată, Nina Ştanski a menţionat că nu exclude posibilitatea ca una din părţile implicate în soluţionarea conflictului transnistrean să aibă interesul de a tergiversa acest proces.

Întrebată în ce măsură solicitările Tiraspolului au fost realizate în cadrul negocierilor în format 5+2, care au avut loc recent la Viena, Nina Ştanski şi-a exprimat convingerea că părţile implicate în reglementarea diferendului transnitrean vor găsi consens în toate problemele. "Solicitările noastre au fost îndeplinite în proporţie de 50%", a subliniat oficialul de la Tiraspol.

În acelaşi timp, Tiraspolul îşi conturează obiectivele de politică externă, iar prevederea de bază a documentului care urmează sp fie semnatp de liderul Evgheni Şevciuk este integrarea în Uniunea Eurasiatică. Potrivit Publika.md, îImaginea 1/1

În cadrul şedinţei de miercuri a consiliului de experţi de pe lângă Ministerul de Externe de la Tiraspol, ministrul Nina Ştanski a declarat că integrarea în fostul spaţiu sovietic este "ideea naţională" a Transnistriei.

"Noul document conţine o serie de inovaţii. Proiectul consfinţeşte drept idee naţională integrarea Transnistriei în Uniunea Eurasiatică, deziderat fortificat de rezultatele referendumului din 2006. Această idee presupune integrarea totală a Transnistriei în structurile euro-asiatice, sub patronajul Federaţei Ruse", a declarat Nina Ştanski, potrivit Publika.md

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor