Rusia şterge 90% din datoria Coreei de Nord

Fermieri nord coreeni muncind pe câmpuri lângă Phenian, aprilie 2012
Fermieri nord coreeni muncind pe câmpuri lângă Phenian, aprilie 2012 (Pedro Ugarte / AFP / Getty Images)

Rusia a spus marţi că este de acord să şteargă datoria Coreei de Nord de 11 miliarde USD şi că ar reinvesti către echilibrul statului asiatic izolat, într-un semn de angajament mai strâns cu Phenianul sub noul lider Kim Jong-un, potrivit unui raport Reuters.

Prin ştergerea majorităţii datoriei nord-coreene, una dintre cele mai sărace ţări ale lumii, Rusia a acordat un nivel de iertare în conformitate cu ofertele de reducere a datoriei pe care le-a dat debitorilor săi cei mai săraci.

Moscova a precizat că restul de 1 miliard de USD, datorie acumulată de Phenian de când a fost stat-client al Uniunii Sovietice s-ar putea duce către energie şi contracte educaţionale şi către ajutorul de dezvoltare.

Părţi ale comunităţii internaţionale au încercat să se reangajeze cu Coreea de Nord de la moartea lui Kim Jong-il, pe fondul speranţei că fiul şi succesorul său va căuta modalităţi de a pune capăt anilor de izolare şi sărăcie.

Analiştii cred că infrastructura va fi probabil o mare parte a investiţiilor, inclusiv în liniile de cale ferată şi cabluri electrice.

Rusia ia de asemenea în considerare construirea unei conducte de gaz către Coreea de Sud - despre care Alexandru Voronţov, şeful Departamentului de Studii Coreene şi Mongole din cadrul unui institut al Academiei Ruse de Ştiinţe, a declarat Phenianul ar fi obligat să-i ureze bun venit.

Coreea de Nord în mod tradiţional a ajutat China, ca susţinător principal economic şi politic, în defavoarea fostei Uniuni Sovietice până la prăbuşirea acesteia în 1991. Negocierile privind restructurarea datoriei în Rusia au stagnat în ultimele două decenii, noile discuţii începând cu numai un an în urmă.

Rusia, care a găzduit summitul din Asia-Pacific la începutul acestei luni în apropierea frontierelor nord-coreene şi chineze şi la care Phenianul nu a participat, este dornică să îşi sporească influenţa în economiile cu creştere rapidă din Asia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe