Şevciuc pentru El Pais: Moldova nu a răspuns politicii noastre a paşilor mărunţi
alte articole
Dialogul cu Republica Moldova este blocat, şi aceasta decide fără reprezentanţii Transnistriei, a declarat preşedintele de la Tiraspol, Evghenii Şevciuc, pentru cotidianul El Pais. Acesta publică în ediţia digitală de miercuri afirmaţiile lui Şevciuc, care susţine că Republica Moldova nu a răspuns politicii paşilor mărunţi şi nu şi-a luat niciun angajament pentru îmbunătăţirea situaţiei economice şi sociale a locuitorilor de pe ţărmul stâng al Nistrului.
'Discuţia politică este blocată. Partea moldoveană insistă asupra impunerii unui stat unitar, în care Transnistria ar avea doar un statut de autonomie, şi a decis deja totul, fără noi', susţine Şevciuc, cu referire la legea din 2005 care prevede un statut special pentru regiune. 'Dacă au decis deja care sunt competenţele noastre, asupra a ce să ajungem la un acord, dacă susţin din nou o poziţie neconstructivă, nu va exista nicio posibilitate de a dezbate reglementarea politică a conflictului, de vreme ce una dintre părţi a decis deja cum va avea loc reglementarea, în loc să caute o înţelegere de acceptat reciproc', arată el.
Paşii mărunţi de care vorbeşte Şevciuc includeau un acord pentru traficul trenurilor de mărfuri, crearea de două posturi vamale ale Republicii Moldova, pentru controlul exporturilor de pe malul stâng, dar şi eliminarea taxelor vamale, permisiunea acordată posturilor de televiziune moldovene să emită în Transnistria, precum şi facilităţi pentru şcolile româneşti, unde se predă în alfabetul latin. Acum însă, paşii merg în sens opus: Transnistria a restabilit o parte a taxelor vamale, drept răspuns la unele moldovene şi a anulat permisele transmisiunilor televizate, din cauza lipsei de reciprocitate faţă de televiziunea de la Tiraspol.
Şevciuc a sprijinit negocierile dintre Republica Moldova şi Transnistria, care au loc în formatul denumit 5+2, cu Rusia, Ucraina şi OSCE ca garanţi, UE şi SUA ca observatori, iar Moldova şi Transnistria ca părţi în conflict, aminteşte cotidianul spaniol. Tiraspolul insistă asupra abordării aspectelor socio-economice, înainte de cele politice, iar Chişinăul vrea să dezbată paralel toate temele. El Pais consemnează că Republica Moldova nu acceptă pe picior de egalitate Transnistria, iar regiunea nu vrea, la rândul său, să trateze fie tratată de pe poziţia subordonată a reintegrării teritoriale drept obiectiv final. Ultima rundă de negocieri dintre vicepremierul moldovean Eugen Carpov şi însărcinata cu afacerile externe de la Tiraspol, Nina Ştanski, s-a încheiat fără rezultate la 1 noiembrie, mai aminteşte cotidianul spaniol.
'Dacă vreţi să ştiţi ce vrea lumea, ca preşedinte ales cu o imensă majoritate de voturi, spun că vor independenţa de Republica Moldova, şi nu este un secret. Iar ca preşedinte mă văd obligat să le respect dorinţa', arată Şevciuc. 'În 22 de ani de existenţă, am văzut Kosovo, Abhazia, Osetia de Sud, şi cred că Transnistria, din punctul de vedere al voinţei oamenilor, merită de asemenea recunoaşterea', mai susţine preşedintele de la Tiraspol. El se opune însă înlocuirii însărcinaţilor militari cu pacea cu un contingent poliţienesc internaţional şi arată că 'anul acesta am avut 40-50 de conflicte în zona de securitate şi disputele dintre Republica Moldova şi Transnistria sunt de asemenea dispute între serviciile lor pentru respectarea ordinii publice, care pot fi reglementate de însărcinaţii cu pacea'.
De asemenea, Şevciuc crede că apelurile la dezmembrarea operaţiunii de menţinere a păcii urmăresc scopuri diferite de pace, deşi nu poate fi exclus faptul că acest conflict cu Republica Moldova evoluează către o acţiune armată, ce poate fi evitată pentru moment, mulţumită observatorului rus. 'Sper ca autorităţile de la Chişinău să înţeleagă că nu se pot repeta anii 90', a mai spus el. Pe de altă parte, nu vrea să discute nici de federaţie sau confederaţie, şi explică faptul că 'au mai existat aceste variante, iar acum trebuie căutate înţelegeri în domeniile economic şi social. Când vor dispărea tensiunile, în economie vor trebui căutate alte formule, şi nu repetat ceea ce s-a petrecut. Nu este constructiv să dezbatem chestiuni politice în condiţii de criză economică şi instabilitate economică mondială. Datele nivelului nostru de viaţă, emigraţia noastră, sunt cele mai rele din Europa', subliniază preşedintele de la Tiraspol.
Transnistria este interesată de uniunea vamală cu Rusia şi vrea să păstreze şi accesul pe piaţa europeană, unde ajung jumătate din produsele sale. 'Europenii dau dovadă de mai mult interes pentru problemele noastre, ne vizitează multe delegaţii ale UE, însă am senzaţia că unii se gândesc la folosirea proiectelor din zona de liber schimb dintre Republica Moldova şi UE pentru a face presiuni politice. Unii dintre reprezentanţii europeni ne spun că dacă nu cedăm, vom pierde posibilitatea de a face comerţ cu UE. Şi asta este un şantaj, iar eu nu cred că şantajul este calea pentru rezolvarea problemelor', a mai spus Şevciuc pentru El Pais.