Serviciul Vamal şi Camera de Comerţ Moldo-Italiană au semnat un acord de colaborare
alte articole
În vederea facilitării comerţului internaţional şi susţinerea investitorilor italieni, Serviciul Vamal (SV) din Moldova a semnat, în premieră, un Acord de colaborare între Republica Moldova şi Italia. Acordul a fost semnat de către Directorul General al Vămii, Vitalie Vrabie, secretar general al Partidului Democrat din Moldova, şi Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Moldo-Italiene (CCIMI), Mauro Salvatori.
Evenimentul a avut loc în cadrul celui de-al IV-lea Forum Economic al întreprinderilor italiene din Republica Moldova, în prezenţa Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Italiene în Republica Moldova, E. S. Enrico Nunziata, a reprezentanţilor mediului de afaceri italian şi a autorităţilor publice centrale.
Obiectivul respectivului Acord este constituirea unui cadru de conlucrare între Serviciul Vamal şi CCIMI în domeniul implementării prevederilor Acordului de Asociere, orientat spre sporirea cunoştinţelor mediului de afaceri din Republica Moldova în domeniul vizat, precum şi asigurarea desfăşurării de către Serviciul Vamal a instruirilor de rigoare în vederea asigurării respectării cadrului legal vamal naţional şi internaţional, se arată într-un comunicat remis Epoch Times.
”Prin semnarea respectivului Acord, Serviciul Vamal îşi reiterează disponibilitatea de a institui şi dezvolta parteneriate durabile cu reprezentanţii mediului de afaceri italian, care beneficiază în mod constant de sesiuni de informare privind mecanismele de facilitare a comerţului internaţional”, a declarat Vitalie Vrabie.
Totodată, şeful Serviciului Vamal moldovenesc a invitat CCIMI să devină membru al Comitetului Consultativ al SV, care reprezintă o platformă de promovare a transparenţei în activitatea vamală şi de dezvoltare a parteneriatului Vamă-Business.
Astfel, Preşedintele CCIMI, Mauro Salvatori, a ţinut să mulţumească reprezentanţilor Serviciului Vamal pentru receptivitatea manifestată, exprimându-şi convingerea că reformele demarate de către autoritatea vamală vor contribui considerabil la crearea unui mediu de afaceri competitiv şi vor genera premisele necesare atragerii de noi investiţii în diverse ramuri ale economiei.
Potrivit sursei citate, respectivul Acord a fost elaborat cu asistenţa metodologică a Înaltului Consilier UE, Rosario de Blasio, şi prevede cele mai bune practici comunitare în domeniul administrării vamale. Tot în cadrul evenimentului de joi, specialiştii Serviciului Vamal le-au prezentat participanţilor beneficiile celor mai recente instrumente de simplificare a procedurilor de vămuire precum declararea electronică, declararea simplificată, traversarea în regim prioritar a frontierei pentru Operatorii Economici Autorizaţi (AEO).