Goşu: ”Retragerea lui Năstase n-o va propulsa automat pe Maia Sandu în turul 2”

”Deocamdată Maia Sandu n-a preluat temele manifestanţilor din 2015 sau le-a preluat cu jumătate de gură. Sper să găsească resurse interne pentru a stârni emoţie publică. Or, fără emoţie electoratul care teoretic ar putea vota cu ea, nu va ieşi din casă”, susţine Armand Goşu.
Armand Goşu
Armand Goşu (Epoch Times)

”Maia Sandu are potenţial, ambiţie, însă, are nevoie de mai multe. Mi-e teamă că, dacă Năstase nu se va implica foarte serios în susţinerea Maiei Sandu, dacă Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr nu se va mobiliza exemplar, şansele doamnei Sandu de a intra în turul doi, pe campania pe care o face ea acum, nu sunt aşa de mari”, a afirmat analistul în cadrul unui interviu acordat portalului Tribuna.md.

Pe de altă parte, Goşu spune că prin atitudinea sa tranşantă în discuţiile cu diplomaţii străini la Chişinău, liderul PPDA şi i-a ostilizat pe aceştia.

„Andrei Năstase a înţeles foarte bine acest lucru – împotriva lui s-a creat o coaliţie solidă, nu e doar Plahotniuc aici. Andrei Năstase şi-a ostilizat inclusiv ambasadele occidentale, foarte influente în Moldova, spunându-le în faţa ambasadorilor adevăruri dureroase. Că ar trebui să se simtă responsabili pentru dezastrul politic, social, economic, moral în care se află Republica Moldova. Ştiu de la diplomaţi străini acreditaţi la Chişinău că era extrem de tranşant şi chiar dur în discuţiile cu ambasadorii străini. Mai ştiu că la Bucureşti, Guvernul, MAE, SIE, SRI, Administraţia prezidenţială, se uită la Năstase exclusiv prin ochelarii lui Plahotniuc. Năstase a acuzat nu o dată România că poartă o mare responsabilitate pentru crearea regimului oligarhic din Moldova şi pentru sprijinirea, până astăzi inclusiv, a lui Plahotniuc, cetăţean român de alfel, cu mai multe identităţi, ceea ce ridică mari semne de întrebare asupra naturii protecţiei de care se bucură Plahotniuc la Bucureşti”, a explicat el.

„Miza retragerii lui Năstase este dublă. Da, ar trebui să crească şansele candidatului opoziţiei anti-oligarhice şi democratice de a accede în turul doi, pe de o parte. Pe de altă parte, retragerea lui Năstase strică jocurile celor care sperau că vor destabiliza politic R.Moldova folosindu-se de protestele împotriva fraudării alegerilor prezidenţiale”, a precizat specialistul în spaţiul ex-sovietic.

În opinia sa, se pregătea o fraudare a alegerilor şi un Maidan moldovenesc. ”Teoretic, Plahotniuc, care controlează jocul politic, vrea un Preşedinte legitim. Practic, el vrea să-şi extindă controlul. Un val de proteste publice e un bun prilej ca să facă asta. În plus, Plahotniuc n-are niciun interes să întărească poziţiile unui preşedinte, oricât l-ar controla prin şantaj, pentru că mâine, când e suficient de puternic, poate muşca mâna care l-a hrănit”, a explicat Goşu.

Întrebat de interesul Rusiei în alegerile din R.Moldova, specialistul în spaţiul estic a afirmat că ”orice candidat controlat de Plahotniuc şi care va garanta funcţionarea în viitor a maşinii de spălat bani numită Republica Moldova e candidatul Moscovei. Deci, Dodon sau Lupu pot fi în aceeaşi măsură agreaţi la Kremlin. Nu pentru că sunt inventaţi politic de comunistul Voronin, ci pentru că despre ambii se spune că sunt controlaţi de Plahotniuc. Şi, deci, nici unul dintre ei n-o să se pună cu ciocanul pe maşina de spălat bani numită Moldova”.

Goşu consideră că ”ameninţarea pe care Moscova vrea s-o evite cu orice preţ este ca viitorul Preşedinte să fie unul reformator, unul care scoate instituţiile statului de sub controlul lui Plahotniuc, care democratizează autentic Moldova, care face reforma justiţiei, care consolidează lupta cu marea corupţie. E vital pentru Rusia ca în fostul spaţiu sovietic să nu existe o poveste de succes europeană, care s-ar putea constitui într-un model de urmat chiar pentru Rusia şi care putea ameninţa dramatic regimul autoritar al lui Putin”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe