Serghei Lavrov vizitează Phenianul pentru tratative cu dictatorul nord-coreean

Pe fondul unor întâlniri diplomatice agitate ale Coreei de Nord cu Washington, Seul şi Beijing, ministrul de Externe rus l-a invitat pe liderul nord-coreean la Moscova, dorind să îşi reafirme influenţa în regiune.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (dr) dă mâna cu liderul nord-coreean Kim Jong-un în timpul unei întâlniri în Phenian, Coreea de Nord, 31 mai 2018.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (dr) dă mâna cu liderul nord-coreean Kim Jong-un în timpul unei întâlniri în Phenian, Coreea de Nord, 31 mai 2018. (Getty Images)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a întâlnit joi cu liderul nord-coreean Kim Jong-un în Phenian.

Vizita are loc în contextul eforturilor diplomatice depuse de Phenian, Seul şi Washington în scopul organizării unei întâlniri între preşedintele american Donald Trump şi Kim Jong-un, iniţial programată pentru 12 iunie în Singapore, dar ulterior anulată de liderul american, potrivit Deutsche Welle.

În timpul vizitei în capitala nord-coreeană, Lavrov l-a invitat pe Kim Jong-un în Rusia, afirmând că Moscova susţine pacea şi progresul în Peninsula Coreeană, precum şi o declaraţie semnată de Phenian şi Seul.

Anterior, Lavrov s-a întâlnit cu omologul său nord-coreean Ri Yong-ho şi cu alţi oficiali în clădirea Adunării Populare Supreme din Phenian pentru a discuta despre relaţiile bilaterale şi probleme cheie pe plan internaţional şi regional.

Rusia, care are o porţiune de frontieră comună cu Coreea de Nord, a fost prea puţin implicată în acţiunile diplomatice ale acesteia. În 2017, Moscova s-a oferit să intermedieze discuţiile dintre Washington şi Phenian când tensiunile dintre cele două au atins cote înalte după o serie de teste de rachete efectuate de regimul comunist nord-coreean.

Dictatorul nord-coreean s-a întâlnit deja de două ori cu omologul său chinez Xi Jinping şi omologul sud-coreean Moon Jae-in şi, dacă vor fi eliminate unele neînţelegeri, Kim s-ar putea întâlni cu Trump la începutul lunii iunie.

De asemenea, Kim Yong-chol, fost şef al spionajului nord-coreean şi consilier de încredere al lui Kim Jong-un, se află în New York pentru a discuta cu oficiali americani, inclusiv cu secretarul de stat Mike Pompeo, în cadrul aceloraşi acţiuni dedicate organizării summitului Trump-Kim în Singapore pe tema denuclearizării Coreei de Nord.

La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele sud-coreean Moon Jae-in s-a întâlnit cu omologul nord-coreean în satul de armistiţiu Panmunjom, situat la graniţa dintre Coreea de Nord şi cea de Sud.

“Preşedintele Kim şi cu mine am căzut de acord că summitul din 12 iunie ar trebui să aibă succes, iar preocuparea noastră pentru denuclearizarea peninsulei Coreene şi obţinerea unui regim de pace permanent nu ar trebui să fie oprită”, a declarat Moon la o conferinţă de presă în Seul, desfăşurată după acea întâlnire supriză.

De asemenea, o declaraţie difuzată de agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA a confirmat afirmaţiile preşedintelui Moon. KCNA a precizat că dictatorul Kim şi-a exprimat “dorinţa fermă” privind posibilitatea unei întâlniri cu Trump la summitul din iunie.