Trump sugerează că summitul SUA-Coreea de Nord ar putea avea loc

Preşedintele american Donald Trump a sugerat că summitul anulat cu liderul nord-coreean ar putea avea totuşi loc, indicând ca dată posibilă tot 12 iunie, în Singapore.
Donald Trump
Donald Trump (Chip Somodevilla/Getty Images)

La o zi după anularea summitului istoric cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un din cauza “furiei enorme şi ostilităţii deschise” a Coreei e Nord, preşedintele american Donald Trump a sugerat că întâlnirea la care probabil va fi discutat programul de arme nucleare al Phenianului, s-ar putea totuşi să aibă loc, potrivit Deutsche Welle.

Într-un mesaj postat vineri pe Twitter, Trump a afirmat că în prezent au loc “discuţii foarte productive” cu Coreea de Nord şi că este posibil ca summitul istoric dintre cele două ţări să nu fie anulat. Deşi Trump nu a oferit detalii specifice, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a declarat: “Diplomaţii încă lucrează şi există posibilitatea ca summitul să aibă loc. Aşadar, acestea sunt veşti foarte bune”.

Tot vineri, Coreea de Nord a publicat o declaraţie în care a precizat că încă este “dispusă să ofere Statelor Unite timp şi oportunităţi” pentru a reconsidera discuţiile “în orice moment, în orice format”.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a discutat vineri cu ministrul sud-coreean de Externe, Kang Kyung-wha. Cei doi au reconfirmat “angajamentul comun pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene” şi s-au angajat să îşi coordoneze “toate eforturile pentru a crea condiţiile necesare unui dialog” cu Phenianul.

Există, totuşi, un oarecare scepticism cu privire la intenţiile lui Kim Jong-un. Comentariile făcute în mass media nord-coreeană sugerează că liderul comunist ar vedea summitul mai degrabă ca o negociere între puteri nucleare, decât un proces de denuclearizare.