NATO îşi testează forţa aeriană pe fondul tensiunilor amplificate cu Rusia

Avion de luptă Typhoon al Forţei Aeriene Regale britanice. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.09.2018

Avioane de vânătoare britanice, franceze, italiene şi germane au simulat miercuri intercepţii de avioane deasupra vestul Europei ca parte a unui exerciţiu NATO ce a urmărit să descurajeze avioanele ruseşti să pătrundă în spaţiul aerian al alianţei.

Exerciţiul NATO a avut loc în acelaşi timp în care Rusia, în cadrul celui mai amplu exerciţiu militar organizată vreodată de Moscova, şi-a prezentat cel mai sofisticat sistem al său de apărare aeriană, potrivit RFE/RL.

Numeroase divizii ruseşti, inclusiv flotele din Pacific şi cea nordică, participă la exerciţiul militar Vostok 2018 în perioada 11-17 septembrie. Acest exerciţiu va eclipsa cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat vreodată de Uniunea Sovietică în 1981. Aproximativ 300.000 de soldaţi, 1.000 de avioane, 36.000 de vehicule de luptă şi aproximativ 80 de nave sunt implicate, potrivit Ministerului rus al Apărării. Exerciţiul are loc pe cuprinsul a cinci zone de pregătire, precum şi în Marea Japoniei, Marea Bering şi Marea Ohoţk, potrivit Deutsche Welle.

Aceste exerciţii se desfăşoară pe fondul unor tensiuni ridicate între Rusia şi Occident generate de acţiunile Moscovei în Ucraina şi Siria şi de presupusul amestec al ruşilor în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

În cadrul exerciţiului aerian al NATO, piloţii din statele membre ale alianţei au simulat interceptarea unui transport militar belgian în drum spre Spania.

NATO are aproximativ 60 de avioane de luptă aflate în mod obişnuit în stare de alertă pentru a apăra spaţiul aerian al alianţei. Un record de 870 de intercepţii de aeronave ruseşti a fost înregistrat în regiunea Baltică în 2016.

“NATO este relevant. Nu este teoretic”, a declarat general-locotenentul Ruben Garcia Servert din forţa aeriană spaniolă, aflat la bordul avionului belgian.

În timp ce discuta Servert, avioane de luptă italiene Eurofighter au zburat la mică distanţă de cabina avionului belgian pentru a simula o intercepţie şi ulterior s-au alăturat avioane de luptă britanice Typhoon şi avioane de luptă franceze Mirage.

Membrii europeni ai NATO urmăresc să îşi demonstreze angajamentele faţă de apărarea Europei, pe fondul criticilor lansate de preşedintele american Donald Trump că membrii alianţei nu contribuie suficient din punct de vedere financiar la NATO.

Alianţa militară vestică negociază în prezent un acord prin care forţa aeriană a fiecărui membru va apăra spaţiul aerian al celorlalţi membri pe baza conceptului “un cer unic”.

În prezent, fiecare naţiune îşi protejează propriul spaţiu aerian, deşi ceilalţi membri ajută la apărarea spaţiului aerian al statelor baltice, care nu dispun de suficiente avioane de luptă pentru a face acel lucru pe cont propriu.

NATO plănuieşte să desfăşoare în Norvegia, în octombrie şi noiembrie, cel mai mare exerciţiu militar din ultimii 16 ani, numit Trident Juncture.

Exerciţiul va include peste 40.000 de soldaţi, unii provenind din Finlanda şi Suedia, care nu aparţin de NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor