Şerbănescu: Cei mai mulţi primari sunt de la USL, vor beneficia de majorările de taxe locale
Economistul Ilie Şerbănescu a declarat pentru NewsIn că USL are cei mai mulţi primari în ţară, care "se vor bucura" de majorarea taxelor şi impozitelor pentru 2013, deoarece le va aduce resurse mai mari, fără să se mai adreseze Guvernului.
"Sigur că Guvernul USL putea să nu-i dea drumul (la hotărârea prin care impozitele, taxele locale, ca şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013 să fie majorate cu rata inflaţie - n.r.), ca să zic aşa, dar are cam mulţi primari USL-işti care se vor bucura de această măsură, deoarece înseamnă mai multe resurse la dispoziţia lor. Este vorba despre taxe locale. USL a câştigat detaşat alegerile locale şi cei mai mulţi primari sunt de la USL şi vor beneficia de aceste creşteri, vor avea resurse mai mari, fără să se mai adreseze Guvernului. (...) Îmi pare rău că nu au spus-o de la început. Au cam palmat-o înainte de alegeri. USL-ul doar i-a dat curs după alegeri, nu înainte. Nu ştiu dacă ar fi schimbat rezultatul alegerilor dacă ar fi vorbit de această majorare, dar politiceşte a fost mai sigur aşa. O astfel de măsură a fost adoptată de Guvernul Ungureanu şi este în baza unei asumări politice stabilite demult ca, din timp în timp, să se facă o acomodate a taxelor locale cu inflaţia", a menţionat Şerbănescu.
Guvernul a aprobat miercuri o hotărâre prin care impozitele, taxele locale, ca şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013 vor fi majorate cu rata inflaţiei, au declarat pentru NewsIn surse oficiale, precizând că majorarea este de aproximativ 16%.
Proiectul de hotărâre discutat în şedinţa de guvern se referă la „nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013”.
În acest document se precizează că autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale au dreptul să completeze ori să modifice hotărârile adoptate cu privire la stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013, în termen de 45 de zile de la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial.
Ministerul Finanţelor a publicat în 2 octombrie un proiect de hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, şi anume majorarea acestora cu 16,05%, însă nu a mai fost aprobat de Guvern. În 4 octombrie, Ministerul Finanţelor a retras de pe pagina de web proiectul de hotărâre şi a precizat că acesta trebuie actualizat, fiind necesară revizuirea analizei de impact şi rediscutarea cu instituţiile financiare internaţionale cu ocazia următoarelor consultări.
Potrivit MFP, o dată la trei ani se actualizează nivelurile impozitelor si taxelor locale, ţinând cont de evoluţia ratei medii a inflaţiei de la ultima indexare, prin Hotărâre de Guvern iniţiată în comun de Ministerul Finanţelor Publice şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Codul Fiscal este elaborat conform normelor europene în domeniu şi orice guvern are obligaţia de a-l respecta.
Premierul Victor Ponta declara la acea vreme că primarii vor hotărî dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate.