Moscova blochează negocierile cu Kievul şi condiţionează continuarea discuţiilor
alte articole
Eforturile Ucrainei de a debloca livrările de gaz rusesc au fost blocate complet joi când negociatorii ruşi au cerut angajamente mai ferme din partea Uniunii Europene pentru a acoperi în avans plăţile Kievului pentru energie.
Discuţiile găzduite de UE vor putea continua doar după ce Ucraina şi UE vor prezenta un plan de finanţare solid, a declarat Alexei Miller, şeful companiei ruse de gaz Gazprom.
Până la acest moment oficialii ucraineni şi UE nu au fost disponibili pentru comentarii.
Există deja un acord privind preţul pe care Kievul îl va plăti pentru gaz în cursul iernii, cantitatea care va fi livrată, precum şi achitarea a aproximativ 3,1 miliarde USD pentru fracturile neplătite ucrainene, dar Moscova, care a suspendat livrările de gaze în luna iunie pe măsura intensificării conflictului cu Ucraina şi Vestul, doreşte asigurări mai solide că Ucraina poate plăti în avans aproximativ 1,6 miliarde USD pentru gazul ce va fi livrat pe perioada acestei ierni.
Unii critici ai Rusiei se întreabă dacă motivaţia acesteia este una financiară sau dacă menţinerea tensiunilor cu Ucraina şi aliaţii săi vestici se potriveşte cu agenda diplomatică a Moscovei.
Ucraina se află în discuţii cu creditorii existenţi, iar UE, FMI şi cancelarul german Angela Merkel, care sunt îngrijoraţi de livrările vitale de gaz rusesc pentru restul Europei, au discutat despre susţinerea financiara a Kievului. Însă negociatorii ruşi au declarat că doresc un acord semnat privind finanţarea Ucrainei de către Uniunea Europeană.
Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a fost citat de agenţia de ştiri RIA că afirmând că, în timpul întâlnirii, i s-a spus că Ucraina discută cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană despre finanţarea a 4 miliarde de metri cubici de gaze dar că încă nu a primit o garanţie în acest sens.
“Nu este vorba de garanţii ci doar de declaraţii din partea ucrainenilor”, a spus el. “Nu ni s-a arătat nicio garanţie scrisă.”
El a declarat că Rusia va deschide robinetul de gaze doar după ce Ucraina va achita în avans banii pentru gazul din această iarnă, în contextul în care economia ucraineană este în criză şi întâmpină dificultăţi în onorarea plăţilor. “Dacă vor exista bani va exista şi gaz”, a declarat Novak.
“Tot ceea este legat de chestiunile financiare, tot ceea ce este legat de garanţiile pe care Comisia Europeană i le va oferi Ucrainei, toate aceste aranjamente vor fi definite într-un protocol bilateral”, a declarat Miller, şeful Gazprom.
“Dacă astfel de acorduri nu sunt încheiate, atunci, în mod corespunzător, nu vor exista negocieri şi nu se va semna niciun document. Dacă va exista un acord între Comisia Europeană şi Ucraina, atunci ne putem aştepta să semnăm toate documentele trilaterale.”