Sentinţă amânată în dosarul doctorului marilor infractori

Balanta Justitiei
Balanta Justitiei (photos.com)

Tribunalul Bucureşti a amânat luni, pentru 7 ianuarie, pronunţarea sentinţei în dosarul cunoscutului medic şi fost senator PSD Şerban Brădişteanu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi luare de mită, în legătură cu achiziţionarea de aparatură medicală pentru penitenciare, informează Agerpres.

Şerban Brădişteanu, şef de secţie la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi medic a numeroase "VIP-uri", precum Adrian Năstase, pe care l-a îngrijit după presupusa sa tentativă de suicid prin împuşcare pe lângă gât, a lui Cristi Borcea etc. a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la 22 martie 2007, fiind acuzat că ar fi primit mită aproape patru milioane de euro de la o firmă ce distribuia produse medicale, în schimbul trucării unor licitaţii.

Procesul se tot judecă de atunci. Pe 3 decembrie 2009, Brădişteanu a fost achitat de Tribunalul Bucureşti, însă dosarul s-a reîntors spre rejudecare la aceeaşi instanţă, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti.

La ultimul termen al procesului din 28 noiembrie, procurorul DNA a cerut condamnarea lui Brădişteanu la 10 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi luare de mită, şi menţinerea sechestrului pe bunurile deţinute de medic.

Conform rechizitoriului DNA, în perioada 2001 - 2002, în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare la o licitaţie pentru achiziţia de aparatură medicală, organizată de Ministerul Justiţiei, Şerban Brădişteanu a atribuit, cu încălcarea flagrantă a normelor legale în materie, echipamente medicale pentru dotarea, din bani publici, a spitalelor din sistemul penitenciar şi a Spitalului "prof. dr. Constantin Angelescu".

Viciind întreaga procedură de licitaţie, doctorul Brădişteanu a favorizat firmele CC MED AG-Elveţia şi BIOMEDICA GmbH-Austria prin atribuirea discreţionară a contractelor de furnizare de produse, cauzând un prejudiciu real în dauna Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) în valoare de 9.169.606 euro.

În schimbul vicierii licitaţiei prin folosirea abuzivă a poziţiei pe care o ocupa, Brădişteanu a fost recompensat de respectivele firme cu sumele de 500.000 USD şi 3.594.333 euro, reprezentând mită pentru activitatea desfăşurată în cadrul comisiei de evaluare a licitaţiei. Banii au fost viraţi în conturile firmei sale off-shore Arnell Development Ltd. (din Insulele Virgine Britanice), deschise la Union Bank of Switzerland din Zurich.

Brădişteanu, în afară de faptul că a luat mită pentru a favoriza cele două firme, nici măcar nu a cumpărat echipamente care să fie utile pentru beneficiari. Instituţiile medicale care au primit echipamentele au semnalat că aparatura are fie o utilitate limitată, fie este inutilizabilă din lipsa cazuisticii medicale sau a banilor necesari pentru achiziţionarea consumabilelor aferente. Valoarea aparaturii medicale neutilizate de către cele şase spitale penitenciar şi de Spitalul Profesor dr. Constantin Angelescu este în valoare de 3.356.878,02 euro, informează hotnews.

Pentru a recupera din prejudiciul cauzat de medic, la 23 iunie 2006, procurorii DNA au dispus luarea măsurilor asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra tuturor bunurilor imobile aflate (cu acte) în proprietatea lui Şerban Brădişteanu: un teren şi o vilă aflate în Ciolpani, estimate la 425.000 de euro, o garsonieră situată pe Calea Victoriei, în Bucureşti, având valoare estimată la 62.000 de euro, şi un teren cu imobilul aferent de pe strada Roma din Bucureşti, cu o valoare estimată la 1.100.000 de euro.

Medicul Şerban Brădişteanu s-a ocupat de tratamentul şi intervenţiile chirurgicale efectuate asupra unor personalităţi publice judecate în dosare penale. Conform DNA, Brădişteanu şi-a folosit prerogativele sale de medic specialist în chirurgie cardiovasculară, şi şi-a asumat internarea lui Adrian Năstase, după aşa-zisa tentativă de suicid a acestuia când a aflat că a fost condamnat la închisoare.

Brădişteanu l-a internat pe Năstase în cadrul secţiei pe care o conducea, deşi diagnosticul medical nu impunea internarea în acea secţie, iar primele intervenţii medicale au fost realizate de un medic dintr-o altă secţie. Doctorul Brădişteanu a mai fost acuzat că a evitat să comunice oficial reprezentanţilor Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti dacă Adrian Năstase poate fi încarcerat. Faptele medicului Şerban Brădişteanu au dus la prelungirea internării în spital şi la amânarea momentului transferării lui Adrian Năstase la o unitate de detenţie.

Brădişteanu a fost cel care l-a operat pe omul de afaceri Cristi Borcea înainte ca instanţa să pronunţe sentinţa în dosarul "Transferurilor", şi tot Brădişteanu l-a operat şi pe Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, care a acuzat un infarct după ce judecătorii au decis arestarea sa preventivă într-un dosar de corupţie.