Sentimentele anti-imigraţie sunt în creştere în Marea Britanie (sondaj)

Ostilitatea faţă de nivelul actual al imigraţiei este în creştere în rândul britanicilor, în condiţiile în care peste jumătate din electorat doreşte o reducere semnificativă a numărului de străini cărora le este permis să se stabilească în Marea Britanie, a indicat un nou sondaj, preluat de The Independent.
(LEON NEAL / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
07.01.2014

Ostilitatea faţă de nivelul actual al imigraţiei este în creştere în rândul britanicilor, în condiţiile în care peste jumătate din electorat doreşte o reducere semnificativă a numărului de străini cărora le este permis să se stabilească în Marea Britanie, a indicat un nou sondaj, preluat de The Independent.

Noile date furnizate de sondajul 'British Social Attitudes' sugerează că această stare de spirit se accentuase chiar înainte ca subiectul imigraţiei să se impună pe agenda politică britanică odată cu eliminarea controalelor tranzitorii pentru lucrătorii români şi bulgari.

Potrivit sondajului, 77% dintre persoanele chestionate susţin o reducere a nivelurilor de imigraţie, dintre care 56% doresc o reducere 'semnificativă' şi 21% - o reducere 'uşoară'.

De altfel, numărul celor care sprijină o reducere substanţială a imigraţiei a crescut de la 39% în 1995 şi de la 49% cu un deceniu în urmă.

Cu toate acestea, în pofida afirmaţiilor potrivit cărora un aflux de nou-veniţi va conduce la scăderea salariilor şi la creşterea şomajului, cercetarea a constatat, de asemenea, că proporţia celor care susţineau că imigraţia a afectat negativ economia a scăzut de la 52% în 2011 la 47%. Prin comparaţie, 31% sunt de părere că imigraţia a impulsionat economia britanică.

De asemenea, 34% sunt de părere că imigraţia a îmbogăţit viaţa culturală din Marea Britanie, prin comparaţie cu cei 45% care susţin contrariul.

Rezultatele studiului, realizat de NatCen Social Research, au fost lansate pentru o emisiune de pe BBC2, 'The Truth About Immigration' ('Adevărul despre imigraţie').

De asemenea, cercetarea a subliniat modul în care problema imigraţiei a fost un subiect care a divizat social şi politic opinia publică din Marea Britanie. Astfel, 52% dintre susţinătorii conservatorilor afirmă că imigraţia a subminat cultura britanică, comparativ cu doar 20% dintre alegătorii liberal-democraţilor.

Pe de altă parte, 40% dintre votanţii laburişti cred că imigraţia afectează negativ economia, faţă de 36% care susţin că aceasta este benefică.

Punctele de vedere cele mai favorabile au fost exprimate de cei cu studii superioare - în condiţiile în care 60% dintre aceştia sunt de părere că imigraţia este bună pentru economia britanică - şi de către cel mai bine plătiţi britanici, în rândul cărora 48% cred că imigraţia are o influenţă benefică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor