Senatul american încearcă să găsească un compromis în criza legată de buget

Senatul american se reuneşte astăzi într-o sesiune specială pentru găsirea unui compromis între democraţii preşedintelui Barack Obama şi opoziţia republicană în vederea redeschiderii guvernului şi a evitării incapacităţii de plată. Sâmbătă, republicanii şi democraţii nu au reuşit să ajungă la un acord, însă surse democratice au precizat că se doreşte ca acest lucru să se întâmple până la deschiderea pieţelor de mâine.
Barack Obama (Mark Wilson / Getty Images)
Gina Zaragiu
13.10.2013
Senatul american se reuneşte astăzi într-o sesiune specială pentru găsirea unui compromis între democraţii preşedintelui Barack Obama şi opoziţia republicană în vederea redeschiderii guvernului şi a evitării incapacităţii de plată. Sâmbătă, republicanii şi democraţii nu au reuşit să ajungă la un acord, însă un democrat a precizat că se doreşte ca acest lucru să se întâmple până la deschiderea pieţelor de mâine.

Sesiunea are loc cu patru zile înainte de expirarea unui termen autoimpus pentru ridicarea plafonului de îndatorare a Statelor Unite care este în prezent de 16.7 miliarde de dolari.

Preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, a îndemnat sâmbătă legislatorii americani să găsească rapid o soluţie, spunând că inacţiunea poate duce la evenimente dezastruoase la scară globală.

El a avertizat că mai sunt câteva zile până când SUA va ajunge într-un moment foarte periculos, din cauza crizei de îndatorare a guvernului american, potrivit presei internaţionale şi a îndemnat politicienii de la Washington să ajungă la un acord cu privire la ridicarea plafonului de îndatorare până la termenul limită de marţi.

"Pe măsură ce ne apropiem de termenul limită, creşte impactul asupra lumii în curs de dezvoltare. Lipsa de acţiune ar putea duce la creşterea dobânzilor, scăderea încrederii, şi încetinirea creşterii economice (...) Dacă se va ajunge la asta, va fi un moment dezastruos pentru lumea în curs de dezvoltare, ceea ce va afecta puternic şi economiile dezvoltate", a declarat Jim Yong la întâlnirea anuală a Băncii Mondiale de la Washington.

Săptămâna trecută, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a avertizat că ne aflăm în faţa unui risc, nu doar pentru SUA, ci pentru întreaga economie mondială. Redresarea economică europeană timidă se confruntă azi cu o nouă furtună provocată de acest 'default' american.

După primul eşec al întâlnirii preşedintelui Obama cu liderii parlamentari democraţi şi republicani, pentru a depăşi blocajul care a paralizat parţial Administraţia Federală, se estimează că în jurul datei de 17 octombrie Trezoreria va rămâne fără lichidităţi pentru a plăti creditorii, dacă democraţii şi republicanii nu ajung la un acord privind majorarea plafonului datoriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor