Senatorii au aprobat, în această săptămână, proiectul de ratificare a Tratatului privind stabilitatea fiscală (sinteză)
alte articole
Senatorii au adoptat, în această săptămână, proiectul de lege ce ratifică Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare.
Potrivit Guvernului, Tratatul privind stabilitatea fiscală stabileşte ca limită a deficitului bugetar structural pragul de 0,5%, iar în cazul în care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% şi nu există riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor publice, acest deficit structural poate să ajungă la circa 1% din PIB. Deficitul bugetar maxim ciclic plus cel structural se va încadra în limita de 3% din PIB.
Executivul preciza că intrarea în vigoare a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în Uniunea Economică şi Monetară va aduce o consolidare fiscală importantă, în anii următori, pentru România.
Potrivit tratatului, în cazul în care se înregistrează abateri faţă de aceste nivele, se va declanşa automat un mecanism de corecţie, ce trebuie introdus în legislaţia naţională, la fel ca şi aşa-zisa "regulă de aur", privind limitarea deficitului structural.
Dacă un stat membru nu transpune aceste două prevederi în legislaţia naţională, poate fi sesizată Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Nerespectarea deciziei acestei instanţe poate duce la o sancţiune financiară de maximum 0,1% din PIB-ul ţării respective.
Tot în şedinţa de plen de luni, senatorii au aprobat şi proiectul de lege care reduce ajutorul de stat la SC Automobile Craiova SA de la 143 milioane euro la 72 milioane euro.
Decizia se regăseşte în proiectul de lege pentru aprobarea OUG 5/2012 pentru modificarea OUG 109/2008 privind acordarea de ajutor de stat individual având ca obiectiv dezvoltarea regională.
În raportul de admitere al Comisiei de buget-finanţe se arată că, potrivit obiectului de reglementare al proiectului de lege, în urma modificării contractului de cumpărare de către Ford a 72% din acţiunile deţinute de AVAS la SC Automobile Craiova SA, perioada de implementare a investiţiilor Ford a fost extinsă cu trei luni până la 31 decembrie 2012, ajutorul de stat pentru proiectele de investiţii a fost redus, iar valoarea totală a investiţiilor a crescut de la 675 milioane euro la 869 milioane euro.
Plenul Senatului a respins, însă, propunerea legislativă care modifica legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în sensul ca dintre membrii CSAT să facă parte şi ministrul Sănătăţii, ca reprezentant al unui "domeniu de mare însemnătate pentru gestionarea crizelor".
Propunerea de lege, iniţiată de mai mulţi deputaţi PDL şi PSD, a primit din partea Comisiei pentru apărare din Senat un raport de respingere, care a fost validat în plenul Senatului cu 78 de voturi "pentru".
"În prezent, din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, unde se iau decizii de importanţă hotărâtoare pentru evoluţia societăţii, nu face parte ministrul Sănătăţii, ceea ce ar putea crea urmări deosebit de grave în viaţa economică, socială şi politică. Ministerul Sănătăţii are organismele şi facilităţile prin care poate să participe activ la prevenirea efectelor negative ale crizelor, la monitorizarea acestora, la raportarea rapidă şi eficientă a ameninţărilor neconvenţionale asupra securităţii naţionale. (...) Considerăm necesar ca din CSAT să facă parte şi ministrul Sănătăţii", susţin iniţiatorii propunerii de lege, în expunerea de motive.
Şi propunerea de lege privind introducerea ţinutei obligatorii şcolare în învăţământul general obligatoriu, liceal şi profesional, de stat şi particular a fost respinsă luni de senatori.
Senatorii au aprobat cu 66 de voturi "pentru" şi zece voturi "împotrivă" raportul de respingere a propunerii de lege, întocmit la data de 6 martie de membrii Comisiei pentru învăţământ din Senat.
Deputatul PDL Marius Sorin Gondor, unul dintre iniţiatorii proiectului, consideră că elevii trebuie să fie obişnuiţi să respecte reguli şi legi, iar introducerea ţinutei obligatorii ar duce la acest lucru.
"Am dorit ca această iniţiativă legislativă să parcurgă tot algoritmul legislativ pentru a duce la îmbunătăţirea lui. Prin introducerea unor reguli, societatea se va însănătoşi. Legea introduce doar obligativitatea, dar ceea ce se poartă ţine de Consiliul de administraţie al şcolii", a precizat democrat-liberalul, care a admis că se poate opta la început pentru ecusoane şi(sau chipiuri.
Totodată, iniţiatorul a spus că se poate găsi sprijin pentru categoriile defavorizate în ceea ce priveşte achiziţionarea ţinutei.
"Am dorit introducerea unor reguli care să nu însemne presiuni pe copil. Nu facem altceva decât să aducem un plus de valoare copiilor. Această iniţiativă ţine şi de securitatea copiilor, întrucât aceştia pot fi mai uşor recunoscuţi. Nu în ultimul rând portul uniformei ţine şi de mândria că elevul aparţine acelei şcoli", a explicat Gondor.
Iniţiativa legislativă are caracter de lege ordinară şi are ca iniţiatori 70 de parlamentari PDL, UDMR şi aparţinând minorităţilor naţionale.
În şedinţa plenului Senatului de luni, preşedintele Vasile Blaga a anunţat adoptarea tacită a 71 de proiecte şi propuneri legislative, care vor fi transmise Camerei Deputaţilor în forma iniţiatorilor.