Există riscul ca România să piardă fondurile structurale neutilizate în favoarea Greciei - DW
alte articole
În contextul alegerilor din 17 iunie, ajutorul imediat oferit Greciei este unul dintre puţinele puncte de consens la Consiliul Informal 23 mai, comentează Deutsche Welle.
”Ne vom asigura că fonduri structurale europene şi alte instrumente vor fi mobilizate pentru ca Grecia să fie reaşezată pe drumul creşterii economice şi a creării de noi locuri de muncă”, a anunţat după reuniune preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
La rândul său, preşedintele francez, Francois Hollande, a pledat pentru mobilizarea cât mai urgentă a acestor fonduri, în aşa fel încît să se dea un semnal puternic de încredere alegătorilor greci.
Liderii europeni speră, în acest fel, să-i determine pe greci să voteze în 17 iunie cu acele partide care susţin măsurile de austeritate şi care ar face posibilă menţinerea ţării în zona euro. Aceste fonduri nu sunt însă altceva decât fondurile structurale (gratuite) rămase neutilizate şi care, potrivit Comisiei Europene ar reprezenta, pentru perioada care se încheie în 2014, 80 de miliarde de euro, notează Deutsche Welle.
O parte însemnată a acestor sume de bani ar reveni teoretic României, care nu a reuşit să utilizeze decât foarte puţin. În plus, multe din fondurile deja utilizate sunt grevate de suspiciuni sau chiar fraude dovedite de organismele specializate. În aceste condiţii România are mari dificultăţi în a pleda pentru reportarea fondurilor neutilizate pentru perioadele următoare.
Evident, România riscă să piardă definitiv sume importante din fondurile europene gratuite care ar putea fi alocate, în condiţiile crizei actuale, Greciei în primă istanţă sau poate şi Spaniei, mai scrie DW.
În acest context, preşedintele Traian Băsescu a propus liderilor Uniunii Europene să analizeze posibilitatea extinderii termenului de utilizare a banilor din bugetul 2007-2013 de la 2 ani la 3 ani.
Băsescu a explicat că finanţarea creşterii economice este legată de capacitatea redusă de absorbţie a fondurilor europene, în special a fondurilor structurale.
”Aici am avut următoarele propuneri: pentru a diminua riscul ca România să nu cheltuiască toată suma alocată pe fondurile structurale, am propus CE şi Consiliului să analizăm în perioada următoare posibilitatea extinderii termenului de utilizare a banilor din bugetul 2007-2013 cu 3 ani, deci nu până în 2015, ci până în 2016, astfel am diminua în mod considerabil ca România să nu utilizeze toţi banii şi să ne putem apropia de un procent de sută la sută al alocaţiei din bugetul 2007-2013”, a anunţat preşedintele, la finalul reuniunii informale de la Bruxelles.