Majoritatea dispariţiilor copiilor - reprezentate de fuga acestora de acasă sau din centrele de ocrotire
alte articole
Organizaţia Salvaţi Copiii România şi-a propus, în parteneriat cu Poliţia Română şi cu Prefectura Capitalei, să demareze, la nivel naţional, campanii de informare în şcoli şi licee, pentru a preveni fenomenul dispariţiei copiilor.
Potrivit unui comunicat de presă, campaniile de informare cuprind inclusiv programele de educaţie parentală şi de consiliere a copiilor.
În cadrul campaniilor de informare, cele trei instituţii vor organiza, vineri, o masă rotundă cu scopul informării specialiştilor cu rol cheie în prevenirea şi intervenţia în cazurile de dispariţie a copiilor şi dezvoltarea colaborării în cadrul activităţilor de prevenire cu privire la problematica copiilor care fug de acasă.
La această masă rotundă sunt invitaţi reprezentanţi ai autorităţilor active în domeniul protecţiei drepturilor copilului, respectiv al protecţiei copilului dispărut şi exploatat sexual - Direcţii de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Servicii de Urmărire din cadrul poliţiei, Poliţia Capitalei, Inspectoratul Şcolar, Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională, alte ONG-uri.
Şeful Serviciului Urmăriri din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române, Adrian Dumitrescu, a precizat că 95% dintre dispariţiile de copii sunt reprezentate de fuga acestora de acasă sau din centrele de ocrotire.
"Marea majoritate a dispariţiilor sunt reprezentate de părăsirea voluntară a domiciliilor sau a centrelor de ocrotire a copiilor. Copiii care pleacă voluntar sunt găsiţi, de regulă, într-o perioadă scurtă de timp sau revin singuri, după ce îşi epuizează resursele materiale sau reuşesc să depăşească starea conflictuală care i-a determinat să părăsească mediul de rezidenţă. Cauzele care determină astfel de reacţii sunt multiple: disensiunile cu familia legate de situaţia şcolară sau de anturajul de prieteni neagreaţi de familie, mediul familial disfuncţional caracterizat de certuri şi violenţe frecvente, consum de alcool, lipsa îngrijirii şi chiar neglijarea copilului, comunicare neadecvată între copii şi familie", a arătat Adrian Dumitrescu.
Şi preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a susţinut la rândul său că relaţia copilului cu părinţii este un factor crucial în protecţia acestuia.
"O relaţie stabilă şi sigură creează un cadru echilibrat de dezvoltare a copiilor, în schimb, o slabă comunicare şi cunoaştere a nevoilor copilului, ignorarea acestor nevoi şi lipsa timpului acordat copilului reprezintă factori care cresc vulnerabilitatea acestuia la situaţii de risc cum sunt fuga de acasă şi consecinţele asociate- abandon şcolar, exploatare prin muncă, exploatare sexuală, dezvoltarea unor tulburări de ordin psihic. Considerăm că în acest context abordarea familiei şi copilului prin programele special create este o prioritate, atât în prevenirea, cât şi în intervenţia în astfel de cazuri", a declarat Gabriela Alexandrescu.
Prefectul municipiului Bucureşti, Georgeta Gavrilă, a precizat, potrivit sursei citate, că acesta este primul an în care instituţia pe care o reprezintă se alătură demersului iniţiat de Organizaţia Salvaţi Copiii România, considerând problema dispariţiei copiilor ca fiind una extrem de importantă pentru autorităţi.
"Dorim să ne alăturăm activităţilor derulate de Organizaţia Salvaţi Copiii pentru prevenirea şi sensibilizarea opiniei publice faţă de fenomenul dispariţiei copiilor. Considerăm această problematică în domeniul protecţiei copilului ca fiind extrem de importantă, iar colaborarea strânsă între instituţiile şi ONG-urile active este condiţie indispensabilă în orice demers ce vizează protecţia şi siguranţa copilului", a declarat Georgeta Gavrilă.
Potrivit comunicatului de presă, în perioada 15 mai 2011-15 mai a fost solicitată urmărirea la nivel naţional pentru 3.177 minori. În aceeaşi perioadă au fost găsiţi 3.191 copii.
La 15 mai, au rămas în lucru 320 cazuri, cu 14 cazuri mai puţin faţă de aceeaşi data a anului trecut. Dintre cele 320 cazuri, 230 sunt copii care au dispărut şi au fost sesizaţi pentru prima dată de părinţi sau reprezentanţii legali, iar 90 de copii sunt cunoscuţi cu plecări repetate.
Cele mai multe cazuri de minori dispăruţi sunt înregistrate la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti - 40 cazuri, Inspectoratul de Poliţie Constanţa - 32 cazuri, Inspectoratul de Poliţie Galaţi - 18 cazuri, Inspectoratele de Poliţie Neamţ şi Prahova - câte 13, Inspectoratul de Poliţie Braşov - 11 cazuri, Inspectoratele de Poliţie Bihor, Dolj şi Vrancea - câte zece cazuri şi Inspectoratele de Poliţie Maramureş, Suceava, Vaslui şi Vâlcea - câte nouă cazuri.
Factorii care continuă să contribuie la menţinerea dispariţiilor voluntare ca fiind majoritare, sunt, ca şi în anii anteriori: nesupravegherea de către părinţi, aparţinătorii legali ori factorii responsabili din unităţile de ocrotire; lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude, părinţii sau aparţinătorii legali fiind plecaţi la muncă în străinătate; lipsa unei comunicări autentice cu părinţii; starea materială precară a unei părţi însemnate a populaţiei, care determină neglijarea educaţiei şi plasarea acesteia la periferia preocupărilor faţă de copii; abandonul şcolar şi acumularea de absenţe şi rezultate negative la şcoală; influenţa anturajului nepotrivit; spiritul de aventură, libertinajul.