Senator incompatibil, dar care îşi păstrează mandatul. Cum a fost posibil

Senatorul PNL Mircea Diaconu îşi păstrează mandatul în Parlament, deşi a fost declarat incompatibil de instanţa supremă. Decizia a fost luată de colegii săi care au votat majoritatea împotriva solicitării Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) de încetare a mandatului acestuia.
Mircea Diaconu (Mihuţ Savu/Epoch Times)
Cristina Boiangiu
30.10.2012

Senatorul PNL Mircea Diaconu îşi păstrează mandatul în Parlament, deşi a fost declarat incompatibil de instanţa supremă. Decizia a fost luată de colegii săi care au votat majoritatea împotriva solicitării Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) de încetare a mandatului acestuia.

Senatorii nu au ţinut cont astfel de decizia definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care a stabilit că Diaconu este în incompatibilitate. Pentru încetarea mandatului lui Diaconu s-au exprimat, prin vot secret electronic, 23 de senatori, în timp ce 32 au fost împotrivă, iar alţi 10 s-au abţinut.

Votul privind încetarea mandatului lui Diaconu a fost amânat cu o zi, după ce programul de lucru de luni de la Parlament a fost depăşit în urma numeroaselor intervenţii. După aproape două ore de discuţii, preşedintele de şedinţă Dan-Radu Ruşanu, a anunţat suspendarea şedinţei, fără a se da un vot privind punctul de vedere al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări cu privire la o situaţie de incompatibilitate a senatorului PNL Mircea Diaconu.

În apărarea sa, Diaconu a susţinut că a fost de bună credinţă, lucru pe care l-a constatat şi Curtea de Apel, şi a procedat legal atunci când a cerut un punct de vedere Comisiei juridice din Senat.

"Veţi hotărî cum veţi crede de cuviinţă, dar mi-ar plăcea, aş fi încântat dacă, aşa cum multă lume din ţara aceasta îşi doreşte o Românie în picioare, îmi doresc şi un Senat tot în picioare", a declarat Diaconu la dezbaterile de luni.

Cine a cerut încetarea mandatului

Consiliul Naţional de Integritate (CNI), în calitatea sa de garant al independenţei operaţionale a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), a cerut Senatului să constatate încetarea calităţii de senator a lui Mircea Diaconu, după ce instanţa supremă a hotărât că a încălcat regimul incompatibilităţilor.

În ianuarie 2011, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a atras atenţia că senatorul este în incompatilbilitate încă din decembrie 2008, el având atât calitatea de parlamentar, cât şi funcţia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.

CNI a solicitat Senatului constatarea încetării de drept a calităţii de senator a lui Diaconu, în conformitate cu prevederile art. 7, alin. (1) şi (3) din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată.

Conducerea CNI a atras atenţia că, prin Rapoartele Comisiei Europene privind progresele realizate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, aceasta recomandă României "să demonstreze existenţa unor rezultate pozitive în ceea ce priveşte pronunţarea de sancţiuni prin care să se dea curs hotărârilor Agenţiei Naţionale de Integritate".

"Orice amânare privind aplicarea prevederilor legale în materia incompatibilităţilor afectează, în mod grav, atât obiectivele României asumate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), cât şi percepţia cetăţenilor asupra domniei legii şi a statului de drept", se arată într-un comunicat al ANI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor