O eventuală candidatură a lui Mircea Diaconu, contestată în instanţă. Care este motivul

Mircea Diaconu
Mircea Diaconu (Mihuţ Savu/Epoch Times)

Dacă Mircea Diaconu va candida din nou pentru a ocupa un loc în Parlament, candidatura sa va fi contestată în instanţă de Agenţia Naţională de Integritate, a anunţat şeful ANI, Horia Georgescu, la Realitatea TV.

Georgescu a insistat asupra faptului că Senatul trebuie să-l revoce pe Diaconu din funcţie, în baza hotărârii definitive a instanţei supreme privind starea de incompatibilitate a lui.

ANI a solicitat marţi conducerii Senatului revocarea de urgenţă a lui Mircea Diaconu, care ar fi trebuit să aibă loc la şedinţa de luni. Acest lucru nu a fost posibil pentru că nu s-a întrunit cvorumul necesar.

"Orice amânare privind aplicarea prevederilor legale în materia incompatibilităţilor afectează, în mod grav, atât obiectivele României asumate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), cât şi percepţia cetăţenilor asupra domniei legii şi a statului de drept", a precizat, într-un comunicat de presă, ANI.

Conducerea instituţiei respective a mai atras atenţia asupra faptului că Diaconu nu mai poate candida pentru un nou mandat de senator.

"De asemenea, menţionăm faptul că Mircea Diaconu nu mai poate candida pentru o funcţie eligibilă de membru al Parlamentului pe o perioadă de trei ani, potrivit prevederilor art. 25, alin. (2) din Legea 176/2010 – «persoana eliberată sau destituită din funcţie […] sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică [...], pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului»", a subliniat ANI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne