Consiliul Naţional de Integritate cere Senatului constatarea încetării mandatului senatorului Mircea Diaconu

Mircea Diaconu
Mircea Diaconu (Mihuţ Savu/Epoch Times)

În calitatea sa de garant al independenţei operaţionale a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Consiliul Naţional de Integritate (CNI) cere Senatului să constatate încetarea calităţii de senator a lui Mircea Diaconu, întrucât instanţa supremă a hotărât că a încălcat regimul incompatibilităţilor.

Astfel, Consiliul Naţional de Integritate (CNI), în calitatea sa de garant al independenţei operaţionale a Agenţiei Naţionale de Integritate, solicită Senatului constatarea încetării de drept a calităţii de senator a domnului Mircea Diaconu, în conformitate cu prevederile art. 7, alin. (1) şi (3) din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată.

Totodată, solicitarea Consiliului are în vedere necesitatea respectării fără întârziere a Deciziei nr. 3104 din 19 iunie 2012 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, irevocabilă, prin care a fost respins ca nefondat recursul declarat de domnul Mircea Diaconu împotriva Sentinţei civile nr. 5153 din 16 septembrie 2011 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, cu consecinţa menţinerii ca legal şi temeinic a Actului de constatare nr. 5034/G/II/2011, prin care s-a constatat starea de incompatibilitate în care se afla domnul senator Mircea Diaconu.

De asemenea, CNI reaminteşte faptul că, prin Rapoartele Comisiei Europene privind progresele realizate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, aceasta recomandă României "să demonstreze existenţa unor rezultate pozitive în ceea ce priveşte pronunţarea de sancţiuni prin care să se dea curs hotărârilor Agenţiei Naţionale de Integritate".

Reamintim că ANI a cerut, marţi, Senatului aplicarea cu celeritate a sancţiunilor prevăzute de lege, respectiv revocarea lui Mircea Diaconu, solicitate ce vine în urma boicotării şedinţei de luni a Plenului Senatulu, în care trebuia să se discute despre încetarea mandatului senatorului Diaconu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne