Senator american postează o fotografie cu uciderea lui Gaddafi. Pompeo: zilele lui Maduro sunt “numărate”
alte articole
Senatorul american Marco Rubio a postat pe Twitter două poze cu răposatul lider libian Moammer Gaddafi – una care îl arăta în viaţă şi la cârma ţării, în timp ce a doua îi surprinde chipul însângerat în timp ce fostul lider era torturat cu brutalitate înainte de a fi ucis.
Postarea pe Twitter a fost percepută în mare parte ca un mesaj clar adresat preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, în condiţiile în care SUA continuă să refuze excluderea unei opţiuni militare în ţara sud-americană.
Rubio a postat mesajul în contextul unor rapoarte care susţin că, în timpul unei întâlniri cu lideri regionali, care va avea loc luni în Bogota, Columbia, vicepreşedintele american Mike Pence va anunţa “măsuri concrete” şi “acţiuni clare” pentru abordarea situaţiei din Venezuela.
Potrivit Reuters, care a citat un oficial american, anunţul va fi făcut după ce Pence se va întâlni cu liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido, care s-a autoproclamat luna trecută preşedinte interimar al Venezuelei. Totuşi, sursa a refuzat să detalieze ce anume vor presupune noile măsuri.
În paralel, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat ieri că Washingtonul va continua să îl facă presiuni asupra lui Nicolas Maduro până când acesta va înţelege că zilele îi sunt “numărate”.
Pompeo a afirmat pentru emisiunile “Fox News Sunday” de la Fox News şi “State of Union” de la CNN că administraţia preşedintelui Donald Trump va continua să îl susţină pe Guaido şi refuză să excludă opţiunea militară.
“Există mai multe sancţiuni ce pot fi aplicate, există asistenţă umanitară suplimentară pe care cred că o putem oferi. Consider că vom găsi alte căi pentru a ne asigura că alimentele ajung la oamenii care au nevoie de ele şi o vom face. Toate opţiunile sunt pe masă... Vom face lucrurile care trebuie făcute pentru a ne asigura... că democraţia guvernează şi că va exista un viitor luminos pentru cetăţenii Venezuelei”, a precizat Pompeo.
În weekendul care s-a încheiat, două convoaie de ajutoare umanitare americane din Brazilia şi Columbia au încercat să intre în Venezuela, însă au fost oprite de forţele de securitate loiale lui Maduro. Dictatorul venezuelean s-a opus cu tărie ajutoarelor umanitare internaţionale, privindu-le ca un pretext pentru o intervenţie străină şi a ordonat închiderea graniţelor ţării.
Maduro a subliniat că ţara sa este capabilă să facă faţă greutăţilor şi că temerile americanilor privind criza umanitară au fost “inventate de Washington în ultimii patru ani pentru a justifica o intervenţie în ţara noastră”.
Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare.
Criza economică a lovit atât de tare, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.