Venezuela: Ciocniri violente între Garda Naţională şi localnici la graniţa columbiană

Liderul opoziţiei venezuelene Guaido a promis că va ajuta voluntarii să treacă ajutoare umanitare peste graniţă. Înaintea sosirii sale, forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene împotriva localnicilor care au încercat să înlăture o baricadă la frontieră.
Cetăţeni venezueleni confruntă membri ai Gărzii Naţionale pe podul Simon Bolivar din Cucuta, Columbia, 23 februarie 2019
Cetăţeni venezueleni confruntă membri ai Gărzii Naţionale pe podul Simon Bolivar din Cucuta, Columbia, 23 februarie 2019 (Schneyder Mendoza/AFP/Getty Images)

Forţele de securitate s-au ciocnit cu localnici în oraşul de frontieră venezuelean Urena, înainte ca liderul opoziţiei ţării, Juan Guaido, să ajungă astăzi acolo, potrivit Deutsche Welle.

Membri ai Gărzii Naţionale a Venezuelei au tras cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene asupra localnicilor care aruncau cu pietre asupra lor. Rezidenţii au încercat să înlăture o baricadă ridicată pe un pod de frontieră pentru a bloca transportul de ajutoare umanitare internaţionale din Columbia.

Două persoane au fost ucise în ciocnirile dintre soldaţi şi susţinători ai opoziţiei, potrivit rapoartelor media.

Patru soldaţi ai Gărzii Naţionale şi-au părăsit posturile în timpul ciocnirilor şi au trecut graniţa în Columbia, conform autorităţii columbiene pentru migraţie. Trei dintre soldaţi au trecut graniţa într-un tanc de mici dimensiuni, în timp ce al patrulea s-a predat la un alt pod de frontieră.

Dictatorul socialist Nicolas Maduro a ordonat vineri închiderea a trei poduri la frontiera cu Columbia, pe fondul unei dispute cu Guaido cu privire la accesul în ţară al ajutoarelor umanitare.

Guaido a declarat că va sosi sâmbătă la frontieră pentru a ajuta voluntarii să transporte în Venezuela aproximativ 600 de tone de suplimente alimentare, medicamente şi produse de igienă. Guaido, care s-a autodeclarat luna trecută drept preşedinte interimar al ţării, a oferit amnistie membrilor armatei dacă aceştia ar refuza să respecte ordinele lui Maduro şi ar trece de partea opoziţiei.

Maduro neagă faptul că în ţara sa ar fi o penurie masivă de alimente şi medicamente şi a acuzat SUA că foloseşte donaţiile umanitare, care reprezintă majoritatea ajutoarelor stocate pe partea columbiană a graniţei, ca o acoperire pentru o intervenţie militară.

De asemenea, în această săptămână, Maduro a ordonat închiderea graniţei cu Brazilia şi suspendarea călătoriilor aeriene şi maritime către insula olandeză Curacao din Caraibe.

Guaido, în efortul său de a-l înlătura pe Maduro de la putere, este susţinut de 50 de ţări. Rusia, China şi Turcia şi-au exprimat susţinerea pentru liderul socialist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe