Bernie Sanders refuză recunoaşterea lui Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei

Senatorul american Bernie Sanders (Alex Wong/Getty Images)
Andrei Popescu
22.02.2019

Un număr mare de politicieni americani, inclusiv preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi-au exprimat deja susţinerea pentru Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei. Totuşi, unii, precum senatorul Bernie Sanders, încă ezită în privinţa recunoaşterii lui Guaido.

Într-un interviu cu Jorge Ramos de la Univision, senatorul Bernie Sanders, care şi-a anunţat candidatura la prezidenţialele din 2020, a refuzat să îl recunoască pe Juan Guaido ca lider al Venezuelei, sugerând că SUA ar trebui să asigure alegeri „libere şi corecte” în ţara sud-americană.

„Nu. Cred că trebuie să se întâmple chiar acum – cred că există întrebări serioase în legătură cu alegerile recente. Există mulţi oameni care consideră că au fost alegeri frauduloase şi consider că SUA trebuie să lucreze cu comunitatea internaţională pentru a se asigura că au loc alegeri libere şi corecte în Venezuela”, a precizat Sanders, potrivit ghanaguardian.com.

Când a fost întrebat dacă el crede că Nicolas Maduro este un „dictator” şi dacă ar trebui să demisioneze, Sanders a părut să evite să dea un răspuns direct:

„Consider că el a fost, în mod evident, foarte, foarte abuziv. Aceasta este o decizie a poporului venezuelean, astfel că eu cred, Jorge, că ar trebui să aibă loc alegeri libere şi corecte.”

Sanders şi-a exprimat ezitarea de a-l recunoaşte pe Guaido ca preşedinte interimar cu puţin timp înainte ca liderul opoziţiei venezuelene să emită decretul său „prezidenţial” numărul 001 pentru a autoriza livrările de ajutoare umanitare stocate în prezent în Columbia.

Decizia lui Guaido a fost luată în pofida opoziţiei puternice manifestate de preşedintele Maduro la adresa ajutoarelor umanitare, despre care a afirmat că ar putea fi folosite ca un pretext pentru o intervenţie străină în Venezuela.

John Bolton, consilier pentru securitate naţională la Casa Albă, a declarat, în schimb, că armata venezueleană, care susţine guvernul lui Maduro, ar trebui să permită „civililor paşnici aflaţi la graniţa columbiană şi cea braziliană să aducă în pace ajutoare umanitare”, avertizând că orice fel de încălcări ale legii „nu vor fi uitate”.

La începutul acestei săptămâni, preşedintele american Donald Trump a cerut ofiţerilor armatei venezuelene să nu urmeze ordinele date de Maduro privind blocarea livrărilor de ajutoare umanitare în ţară. Trump a mai precizat că, deşi Washingtonul urmăreşte o tranziţie paşnică de putere în Venezuela, „toate opţiunile” sunt pe masă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor