Legea lustraţiei, respinsă de Senat

Legea lustraţiei a fost respinsă marţi de Senat, cu 118 voturi, după ce a fost declarată neconstituţională în martie 2012. După ce a fost anunţat rezultatul votului, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a precizat că s-au încheiat discuţiile pe tema acestei legi.
Camerele reunite din Parlamentul Romaniei (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
12.02.2013

Legea lustraţiei a fost respinsă marţi de Senat, cu 118 voturi, după ce a fost declarată neconstituţională în martie 2012. După ce a fost anunţat rezultatul votului, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a precizat că s-au încheiat discuţiile pe tema acestei legi.

Proiectul Legii Lustraţiei privind limitarea temporară a accesului la unele funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 a fost intens dezbătut de la Revoluţie şi până în zilele noastre, însă nu s-a reuşit aprobarea şi punerea în practică.

"Prin decizia CC, discuţiile despre Legea lustraţiei purtate în ultimii 20 de ani s-au încheiat", a anunţat preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

Atunci când magistraţii de la Curtea Constituţională au decis că proiectul de Lege a lustraţiei este neconstituţional au invocat faptul că actul ar putea să nu mai fie eficient la peste 20 de ani de la Revoluţie.

"Chiar dacă s-ar admite posibilitatea restrângerii dreptului de a accede în funcţii publice pe criteriul apartenenţei în anumite funcţii ale nomenclaturii comuniste, se ridică problema proporţionalităţii şi a eficienţei juridice a unei astfel de măsuri în condiţiile adoptării sale la peste 21 de ani de la căderea regimului comunist", au menţionat judecătorii CC.

Urmează ca proiectul să fie supus la vot şi în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Proiectul de lege referitor la lustraţie a fost depus la Senat în vara anului 2005, a adoptat pe 19 mai 2010, însă a fost contestat la Curtea Constituţională, iar în martie 2012, judecătorii au decis că legea este neconstituţională. După această etapă, parlamentarii trebuie să adopte o reglementare prin care să fie respectată decizia Curţii, adică să respingă actul respectiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor