Senat: 9 martie, Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunisti din perioada 1944-1989

9 martie, Ziua Detinutilor Politici Anticomunisti din perioada 1944-1989.
9 martie, Ziua Detinutilor Politici Anticomunisti din perioada 1944-1989. (JAY DIRECTO/AFP/Getty Images)

Senatorii au adoptat miercuri, în plen, o propunere legislativă, aparţinând colegului lor liberal, Puiu Haşotti, care prevede declararea zilei de 9 martie "Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989".

În varianta iniţială, autorul proiectului legislativ a prevăzut ca, încă din titlul proiectului legislativ, să se amintească semnificaţia religioasă a zilei de 9 martie, denumită Ziua Pomenirii Sfinţilor Mucenici şi a impus Parlamentului, Preşedinţiei, Guvernului şi celorlalte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale obligativitatea organizării unor manifestări comemorative.

Guvernul nu a susţinut acest proiect legislativ, transmiţând Senatului, un punct de vedere negativ bazat pe de o parte pe considerentul că Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a "militat" pentru impunerea unei Zile comemorative a victimelor regimului comunist în România pe 21 decembrie şi a unei Zile naţionale a memoriei victimelor fascismului şi comunismului pe 23 august, menţinerea ambelor zile comemorative având rolul de a asigura "coerenţa unei politici de memorie la nivelul statului român, oferindu-se posibilitatea constituirii unei pedagogii destinate să educe tinerele generaţii în spiritul respectului profund faţă de toate victimele dictaturii comuniste."

Totodată, în motivarea punctului de vedere negativ, Executivul a susţinut că iniţiatorul "nu precizează sursele financiare necesare aplicării măsurilor propuse, încălcându-se unele prevederi constituţionale.

În consecinţă, proiectul legislativ a fost amendat de către membrii comisiei juridice, înlocuindu-se, în textul legii, obligativitatea cu posibilitatea acordată instituţiilor statului de a organiza manifestări comemorative cu prilejul zilei de 9 martie.

În cadrul dezbaterilor, senatorul democrat liberal Radu F. Alexandru a afirmat că o zi comemorativă a victimelor comunismului ar trebui să fie o zi naţională, deoarece întregul popor român a fost victimă a regimului din perioada 1944-1989.

Proiectul legislativ a fost adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, cu 86 voturi pentru şi două abţineri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne