Semnal din diaspora: Guvernul tehnocrat se teme de partidele politice. Se comportă ca un servitor
alte articole
Guvernul României trebuie să intervină pentru a rezolva problema discriminării românilor din diaspora, reflectată în Legea Electorală, a solicitat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE), care arată că, prin modul de alocare a mandatelor de parlamentar, votul a 20 de români din diaspora nu valorează nici cât o opţiune de vot exercitată în ţară.
Ministerul de Externe, Ministerul pentru românii de pretutindeni, Ministerul pentru dialog social şi Autoritatea Electorală Permanentă au organizat zilele trecute o dezbatere pe tema modificărilor pe care Guvernul României doreşte să le aducă legii electorale.
În cadrul acesteia, Daniel Tecu, preşedintele FADERE, a precizat încă o dată că este inadmisibil ca pentru cetăţenii din ţară norma de reprezentare să fie de 1 deputat la 70.000 de persoane, în timp ce pentru diaspora să fie de 1 deputat la 1.400.000 de persoane.
Răspunsul reprezentanţilor Guvernului României a fost, că dacă se va mări numărul parlamentărilor pentru diaspora, s-ar modifica "intenţia legiuitorului".
În aceste condiţii, FADARE a anunţat că, dacă Guvernul României nu va rezolva problema discriminării românilor din diaspora, va ataca în instanţă Ordonanţa pentru modificarea legii electorale.
"Aşteptam de la acest Guvern tehnocrat să fie în slujba cetăţenilor, dar el se comportă ca un servitor al acelor partide politice care continuă să se teamă de votul românilor din diaspora", a declarat preşedintele FADERE.