Semnal de alarmă din societatea civilă. "Parchetul combate abuzurile poliţiei printr-o strategie secretă"

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie combate abuzurile poliţiei printr-o strategie secretă, ascunsă de ochii publicului, atrage atenţia APADOR-CH.
Justiţia
Justiţia (Captură web)

Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a încercat să afle de la Parchetul General ce prevede strategia de combatere a abuzurilor poliţiei, cu care premierul Dacian Cioloş s-a lăudat la Consiliul Europei. Surprinzător însă, parchetul a refuzat să o facă publică, motiv pentru care organizaţia s-a adresat, printr-o scrisoare deschisă, premierului Dacian Cioloş, şi comisarului european pentru drepturile omului, Nils Muižnieks, în încercarea de a obţine aceste informaţii.

"În România anului 2015 au fost înregistrate 828 de plângeri împotriva poliţiştilor, pentru purtare abuzivă, dar numai 1 (una) dintre ele a ajuns în instanţă. În acelaşi timp, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie susţine că a elaborat şi implementează o Strategie pentru creşterea eficienţei investigaţiilor efectuate în cazurile de rele tratamente aplicate de agenţii de stat în timpul exercitării atribuţiilor lor profesionale.

Chiar primul ministru Dacian Cioloş s-a lăudat cu această strategie, răspunzând îngrijorărilor formulate de comisarul european de drepturile omului Nils Muižnieks. Încercând să aflăm şi noi direcţiile de acţiune din această strategie ne-am lovit de un refuz bizar din partea PÎCCJ. Aşa că le-am scris celor doi semnatari ai corespondenţei România-Consiliul Europei, ca să vedem dacă ei au avut acces la această strategie sau şi lor li s-o fi spus că documentul e 'cu caracter intern'?", reiese dintr-un comunicat remis de APADOR-CH.

Scrisoarea trimisă de APADOR-CH

Domnule comisar european pentru drepturile omului, Nils Muižnieks,

Domnule prim ministru al României, Dacian Cioloş,

Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki a luat act de corespondenţa interesantă dintre dumneavoastră, pe tema violenţei forţelor de ordine în România, corespondenţă publicată pe site-ul Consiliului Europei, la 23 august 2016. APADOR-CH apreciază preocuparea domnului comisar Nils Muižnieks pentru aspectele constatate în cursul vizitei domniei sale în România, în 2014, precum şi faptul că urmăreşte demersurile făcute de autorităţile române în diverse direcţii considerate a fi problematice.

Parcurgând răspunsul semnat de domnul prim ministru Dacian Cioloş, APADOR-CH a încercat să afle mai multe despre "Strategia pentru creşterea eficienţei investigaţiilor efectuate în cazurile de rele tratamente aplicate de agenţii de stat în timpul exercitării atribuţiilor lor profesionale". Aceasta este menţionată în documentul emis de guvern ca fiind o măsură prin care Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) îşi reogranizează activitatea în sensul desemnării unor procurori care să se ocupe de cazurile de violenţe ale poliţiştilor.

Din păcate, în urma demersurilor făcute pe lângă PÎCCJ în acest scop, APADOR-CH a primit un răspuns din care reiese că amintita strategie – identificată ca "Ordinul nr. 214 din 9 octombrie 2015" emis de Procurorul general – este un "document cu caracter intern", motiv pentru care instituţia nu consideră necesar să-l facă public. Întrucât sintagma "document cu caracter intern" nu figurează printre excepţiile menţionate în Legea 544/2001, a informaţiilor publice, APADOR-CH va continua să solicite acest document în instanţă. O strategie conţine măsuri cu caracter general, considerăm aşadar că nu există niciun motiv pentru ca ele să fie secrete.

În acelaşi timp asociaţia ar dori să afle dacă domnul comisar Nils Muižnieks a primit "Strategia pentru creşterea eficienţei investigaţiilor efectuate în cazurile de rele tratamente aplicate de agenţii de stat în timpul exercitării atribuţiilor lor profesionale" şi dacă dumnealui consideră util ca măsurile cuprinse în strategie să fie cunoscute şi de societatea civilă din România.

APADOR-CH monitorizează de mai mulţi ani abuzurile forţelor de ordine din România. Un studiu întocmit de asociaţie relevă faptul că numai 14 din 3034 de plângeri penale făcute de cetăţeni, referitoare la abuzuri ale forţelor de ordine, au ajuns în faţa instanţelor de judecată, în perioada 2012-2014. În aceeaşi perioadă IGPR a primit 3301 plângeri privind comportamentul abuziv/brutal al poliţiştilor, şi doar 47 dintre acestea, adică aproximativ una din 70, s-au soldat cu sancţiuni disciplinare.

O actualizare a acestor date, făcută cu ajutorul informaţiilor obţinute de APADOR-CH de la toate parchetele judeţene, arată că în 2015 au fost înregistrate 828 de plângeri împotriva poliţiştilor, pentru purtare abuzivă, şi numai 1 (una) dintre ele a ajuns în instanţă. În aceste condiţii este evident interesul public pentru măsurile pe care autorităţile susţin că le-au luat prin adoptarea acestei strategii "cu caracter intern".

Domnule comisar european Nils Muižnieks, domnule prim ministru Dacian Cioloş, APADOR-CH îşi exprimă pe această cale dorinţa de a afla ce conţine "Strategia pentru creşterea eficienţei investigaţiilor efectuate în cazurile de rele tratamente aplicate de agenţii de stat în timpul exercitării atribuţiilor lor profesionale" şi speranţa că, în cazul în care documentul vă este cunoscut, îl veţi face public.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne