Şeful Roskosmos: gaura descoperită în Staţia Spaţială Internaţională a fost deliberată

Staţia Spaţială Internaţională (Getty Images)
Andrei Popescu
03.10.2018

Şeful agenţiei spaţiale ruseşti Roskosmos, Dmitri Rogozin, a sugerat că gaura mică descoperită în Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a fost creată în mod deliberat, citând o comisie de experţi care investighează cazul.

Remarcile lui Rogozin, făcute într-un interviu în 1 octombrie, a adâncit misterul din spatele găurii care a provocat la sfârşitul lunii august o scădere mică şi de scurtă durată a nivelului oxigenului pe staţia aflată pe orbită, potrivit RFE/RL.

În condiţiile în care explorarea spaţiului este una dintre puţinele zone rămase în care Moscova şi Washingtonul continuă să coopereze, oficiali ruşi şi americani au urmărit să minimalizeze toate suspiciunile legate de incidentul de pe ISS.

Totuşi, cel puţin o publicaţie rusească a citat oficiali ruşi anonimi sugerând că s-ar putea ca un astronaut american să fi fost de vină.

Rogozin a declarat în interviul său la televiziunea de stat rusă că o comisie de experţi şi-a finalizat cercetărilor iniţiale.

“Prima comisie şi-a încheiat deja activitatea şi a ajuns la o concluzie care exclude orice defect de fabricaţie, ceea ce este important pentru stabilirea adevărului”, a afirmat el.

“Versiunea care rămână acum în picioare este aceea că a fost vorba de un act deliberat şi o a doua comisie va determina unde a avut loc aceasta”, a adăugat Rogozin.

Oficiali NATO au precizat că aşteaptă un raport final din partea omologilor lor ruşi înainte să tragă propriile concluzii.

Luna trecută, actual comandant de pe SSI, astronautul american Drew Feustel a respins insinuarea că vreunul dintre membrii echipajului staţiei a fost responsabil de crearea micuţei găuri.

Totodată, Rogozin a susţinut în interviul său că există probleme în ceea ce priveşte relaţia dintre Roskosmos şi NASA, care, în opinia acestuia, ar izvorî din sentimentul antirusesc.

“Au apărut probleme cu NASA, bineînţeles, dar nu este vina agenţiei, ci este vina acelor cercuri americane din afara NASA”, a afirmat el.

Rogozin a declarat că oamenii pe care îi cunoaşte la agenţia spaţială americană i-au spus că se află sub presiune din partea a ceea ce el a numit a fi “rusofobi înverşunaţi”.

Şeful Roskosmos a afirmat că, în cazul suspendării cooperării ruso-americane, acest lucru ar fi problematic pentru NASA.

După oprirea la sol a flotei de nave spaţiale americane, rachetele ruseşti au devenit singura cale de a duce echipamente şi personal pe ISS.

De asemenea, Rogozin şi-a exprimat incertitudinea referitor la cooperarea cu SUA pentru construirea unei staţii spaţiale comune care să orbiteze în jurul Lunii, deşi agenţia pe care o conduce a încercat să clarifice faptul că Moscova nu a abandonat planul, potrivit RFE/RL.

Mai mult, Rogozin a declarat că Roskosmos explorează ideea construirii unei staţii de cercetare comună pe Lună cu China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor