Şeful Microsoft susţine că "primele obuze" în războiul din Ucraina au fost trase în spaţiul cibernetic de FSB, GRU şi SVR

Hacker
Hacker (politia.md)

Preşedintele Microsoft, Brad Smith, a afirmat că "primele obuze" în războiul din Ucraina au fost trase în spaţiul cibernetic, când serviciile secrete ruseşti - FSB, GRU şi SVR - au lansat un atac malware denumit FoxBlade împotriva unor site-uri de infrastructură cheie, cu câteva ore înainte de începerea luptelor, potrivit The Guardian.

Vorbind la Londra, Brad Smith a declarat că acest lucru a demonstrat că izbucnirea conflictului a însemnat "primul mare război hibrid din lume" care a început cu un atac ce a vizat "300 de ţinte din cadrul Guvernului ucrainean" şi a fost "lansat simultan de către Armata Rusă într-un mod coordonat".

Nu este clar cât de mult impact a avut atacul cibernetic rusesc, dar şeful Microsoft a precizat că Rusia şi-a "ţintit mai precis" atacurile cibernetice în perioada premergătoare şi în timpul războiului, spre deosebire de atacul malware notpetya din 2017, care s-a răspândit în întreaga lume şi a afectat chiar şi sistemele ruseşti.

Operaţiunile cibernetice au continuat să evolueze atât înainte, cât şi pe parcursul conflictului. Acestea au început cu un val de atacuri menite să scoată din funcţiune site-uri web în ianuarie şi februarie, care aveau ca scop "să ducă un război psihologic" împotriva populaţiei din Ucraina şi să o convingă că "nu are nicio şansă să câştige acest război".

Când a început războiul, acest lucru s-a schimbat în direcţionarea precisă către "o serie de sectoare critice". Dar ruşii au trecut acum la o combinaţie de atacuri convenţionale şi cibernetice, despre care Smith a spus că reprezintă o "nouă formă de război amfibiu în spaţiul cibernetic".

Au existat "40 de valuri diferite de atacuri distructive", împotriva a sute de ţinte diferite în timpul conflictului, a adăugat oficialul.

"Am văzut cum, în câteva zile, ruşii au trecut de la doborârea unei reţele dintr-o centrală nucleară la atacarea acelei centrale nucleare", a adăugat Smith, aparent, referindu-se la instalaţia de la Zaporojie capturată de ruşi în martie.

Microsoft s-a implicat îndeaproape în ajutorarea Ucrainei, oferind servicii gratuite în valoare de 100 de milioane de dolari pentru a ajuta Kievul, a menţionat Smith. Cu o săptămână înainte de începerea războiului, Smith a susţinut că firma a ajutat 16 din cele 17 sisteme ale ministerelor guvernamentale să se mute de pe serverele fizice din clădirile oficiale în cloud, astfel încât să poată supravieţui bombardamentelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură