Şeful Marelui Stat Major american: China este principala ameninţare pentru securitatea SUA

China a fost identificată săptămâna trecută de către şeful Marelui Stat Major american ca fiind cea mai importantă provocare militară pe termen lung pentru SUA. În cadrul unei audieri în Congres, generalul Joseph Dunford a prezentat noi strategii şi politici militare americane privind China şi Asia.
Generalul Joseph Dunford, preşedintele Marelui Stat Major american. (Getty Images)
Andrei Popescu
02.10.2017

Într-o audiere în Senatul SUA, generalul Joseph Dunford a declarat că a informat Beijingul în vara anului trecut despre planurile SUA de a folosi forţa militară împotriva Coreei de Nord.

Lui Dunford i s-a cerut să clasifice diversele ameninţări militare şi a clasificat Coreea de Nord înarmată cu rachete capabile nuclear ca fiind o ameninţare “imediată”, iar Rusia şi China prezentând potenţiale pericole pe baza arsenalelor lor nucleare tot mai mari.

“De fapt, nu avem luxul de a identifica o singură ameninţare în prezent, din păcate, şi nici să ne uităm la ea într-o manieră liniară”, a precizat generalul american.

Dunford a mai declarat că, pe termen lung, China reprezintă cel mai semnificativ pericol, umbrind puterea nucleară şi cibernetică a Moscovei.

“Dacă am în vedere anul 2025 şi observ situaţia demografică şi economică, cred că China probabil va reprezenta cea mai mare ameninţare pentru naţiunea noastră până în aproximativ 2025, şi acest lucru este în concordanţă cu o mare parte a analizei noastre”, a adăugat Dunford.

Comentariile sale le-au întărit pe cele făcute de directorul CIA, Mike Pompeo, care a precizat în luna iulie că el consideră China ca fiind cea mai periculoasă ameninţare la adresa securităţii regionale. “Cred că China are capacitatea de a reprezenta cel mai mare rival al Americii ... pe termen mediu şi îndelungat”, a afirmat el.

Dunford a declarat că a călătorit în China în luna august şi a transmis acest mesaj dur conducerii chineze, care are o alianţă în ceea ce priveşte apărarea cu regimul din Phenian.

În plus, Dunford şi-a exprimat îngrijorarea faţă de capabilităţile tot mai mari ale Chinei în privinţa războiului în spaţiu, inclusiv dezvoltarea de rachete care distrug sateliţi şi numeroase teste cu arme foarte avansate tehnologic.

Cei 500 de sateliţi americani care sunt active strategice – folosite atât în comunicaţii şi navigare în scop militar şi civil, cât şi pentru ghidarea armelor şi a traficului de informaţii – sunt vulnerabili la atacurile chinezilor, precum şi la armele antisatelit care sunt dezvoltate de Rusia şi Coreea de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor