Rusia desfăşoară un exerciţiu cu bombe în apropierea frontierei nord-coreene

Rusia a lansat un exerciţiu tactic la scară mare în apropierea graniţei sale cu Coreea de Nord, a precizat miercuri agenţia rusă de ştiri TASS.
Avion de luptă rusesc Su-35
Avion de luptă rusesc Su-35 (Wikipedia.org)

Conform declaraţiei autorităţilor ruse, exerciţiul se concentrează pe manevre aeriene şi include avioane de luptă şi bombardiere din Districtul Militar Estic (VVO).

Fiecare aeronavă militară din Ţinutul Primorie şi Teritoriul Khabarovsk, ambele făcând parte din Districtul Federal din Estul Îndepărtat al Rusiei, participă la acest exerciţiu, potrivit serviciului de presă al VVO. Primorie, cunoscut de asemenea sub numele de Primorski Krai, se află în cel mai sud-estic teritoriu al Rusiei şi are o porţiune mică de frontieră cu Coreea de Nord.

Armata rusă nu a specificat numărul participanţilor, dar a publicat o declaraţie cu privire la o parte din avioanele de luptă implicate.

“În timpul etapei practice a exerciţiului, mai mulţi piloţi de pe avioane Su-35 şi Su-30 vor servi ca acoperire pentru bombardierele Su-24M2, care vor zbura în timpul nopţii într-o regiune în care vor fi desfăşurate bombe. În plus, mai mulţi piloţi pe avioanele de luptă Su-35 şi Su-30SM din regiunea Khabarovsk vor practica elemente de luptă aeriană la diferite înălţimi, vor efectua cercetări, escorte şi interceptări de avioane de luptă care aparţin unui inamic ipotetic, al cărui rol va fi jucat de avioane de luptă di Primorie”.

TASS a precizat că la sfârşitul exerciţiului, la poligoane speciale din districtul Primorie şi teritoriul Khabarovsk, avioanele de luptă Su-35 şi Su-25 şi cele mai noi bombardiere Su-34 vor efectua exerciţii care implică bombardarea unor ţinte terestre care reprezintă grupuri de combatanţi.

Astfel, apar noi întrebări în legătură cu importanţa acestui exerciţiu, dacă luăm în considerare recenta amplificare a tensiunilor dintre SUA şi Coreea de Nord.

Regiunea în care are loc exerciţiul se întinde de pe malul estic al Rusiei şi se arcuieşte spre sud, către Peninsula Coreeană.

La începutul acestui an, Rusia a desfăşurat forţe suplimentare de-a lungul graniţei sale cu Coreea de Nord, inclusiv soldaţi şi tancuri.

Deşi Rusia a negat că această desfăşurare de forţe – trei trenuri încărcate cu soldaţi şi echipamente, potrivit unor rapoarte – a fost un răspuns la recentele tensiuni din regiune, mişcare se aseamănă totuşi cu activitatea similară efectuată de China care, recent, şi-a intensificat prezenţa militară în apropierea graniţei sale cu Coreea de Nord.