Coreea de Nord surprinsă mutând rachete de la un centru din Phenian, susţin experţi

Coreea de Nord a fost surprinsă mutând rachete dintr-o fabrică în care se produc rachete balistice intercontinentale în Phenian, au dezvăluit surse din sectorul informaţiilor.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

Oficiali sud-coreeni şi americani din sectorul de informaţii au detectat rachete transportate de la Centrul nord-coreean de Cercetare şi Dezvoltare în domeniul rachetelor din Sanum-dong, în zona de nord a Phenianului.

Coreea de Sud a declarat că ar putea fi vorba de rachete de rază intermediară Hwasong-12 sau rachete balistice intercontinentale Hwasong-14.

Totuşi, în raport se indică faptul că centrul respectiv este dedicat producerii de rachete balistice intercontinentale.

Oficialii sud-coreeni şi-au manifestat temerile că Nordul ar putea desfăşura mai multe acte provocatoare cu ocazia aniversării înfiinţării Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord în 10 octombrie sau, posibil, în 18 octombrie, când în China va avea loc Congresul Partidul Comunist Chinez.

O sursă din Ministerul sud-coreean al Apărării a afirmat că nu poate confirma detaliile raportului sau dacă au avut loc activităţi neobişnuite în zona menţionată.

Regimul nord-coreean a ameninţat, prin mass media locală de stat, că va “doborî” avioanele de luptă americană, după ce Donald Trump a trimis recent în apropierea Zonei Demilitarizate dintre cele două Corei mai multe bombardiere şi avioane de luptă.

Aeronavele americane au atins cel mai îndepărtat punct din nordul Zonei Demilitarizate în care a ajuns până acum, în secolul al XXI-lea, un avion de luptă sau un bombardier american, conform Pentagonului, care a precizat că misiunea arată cât de serios este tratat comportamentul necugetat al nord-coreenilor.

Presa nord-coreeană de stat a precizat: “Trimiterea de către SUA a unei escadrile de bombardiere B-1B Lancer deasupra apelor internaţionale din Marea de Est a fost o acţiune foarte periculoasă şi necugetată care intenţionează să împingă situaţia din Peninsula Coreeană în extreme. De asemenea, este o provocare împotriva Coreei de Nord care nu poate fi ignorată."

“Bravada războinică a americanilor mai degrabă stârneşte, în rândul zecilor de milioane de soldaţi şi civili, dorinţa de a răspunde acestui incidernt".

“Armata noastră a fost puternic motivată să ia în calcul doborârea avioanelor americane ce urmăresc să intre în spaţiul nostru aerian”.

Aceste afirmaţii au fost făcute după publicarea unor imagini neclare de la şantierul naval Nampo de pe coasta de vest a Coreei de Nord, care arată că dictatorul Kim Jong-un continuă activitatea la cea de-a doua barjă, pentru ca Marina nord-coreeană să înceapă desfăşurarea de teste subacvatice pentru rachete.

Barja este identică cu alta văzută în şantierul naval Sinpo, situat pe coasta de est, care a fost implicat în aproximativ şase lansări de rachete începând cu 2014.

Potrivit 38 North, care monitorizează Coreea de Nord, acest lucru ar putea sugera că regimul comunist îşi extinde programul de rachete balistice lansate de pe submarine spre coasta de vest.