Şeful Gărzii de Mediu: Muncim mult ca România să nu devină o groapă de gunoi a Europei

Focuri si gunoaie in satul Sintesti
Focuri si gunoaie in satul Sintesti (Captura Video)

Octavian Berceanu, şeful Gărzii de Mediu, a declarat, luni, la Digi24, că Europa a înregistrat un nivel nemaiîntâlnit de deşeuri acumulate, adăugând că, în acest context, România este vizată de cei care vor să obţină câştiguri financiare imediate. Mai exact, neutralizarea deşeurilor costă până la 500 de euro în alte state UE, în timp ce, în România, transportarea acelor deşeuri la o groapă de gunoi costă între 20 şi 50 de euro.

“În port verificăm orice container care ar ridica suspiciuni. Sunt containere care au produse second-hand, ele nu pot fi vândute. În faţă sunt produse second-hand şi în spate sunt produse amestecate cu fel de fel de materiale care vor ajunge pe o groapă de gunoi sau depozitate aiurea. Se fac şi sesizări penale, luăm aceste firme, vedem cine le-a trimis, luăm legătura cu omologii noştri din alte ţări, verificăm firmele din România, dacă au fost astfel de tranzacţii, cine sunt beneficiarii, unde au ajuns”, a afirmat Berceanu.

De asemenea, şeful Gărzii de Mediu a susţinut că autorităţile depun eforturi uriaşe pentru ca România să nu ajungă o “groapă de gunoi” a Europei.

“Europa a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de deşeuri acumulate. Instalaţiile din Europa sunt suprasolicitate. România e una din ţinte. Muncim mult ca România să nu devină o groapă de gunoi a Europei. E o oportunitate economică, un câştig financiar imediat. Neutralizarea ajunge până la 500 de euro în Europa, la noi, dacă aceste deşeuri ajung pe o groapă de gunoi, costă 20 - 50 de euro, în cazul în care ajung la o groapă de gunoi, pe un depozit conform. Dar pot ajunge pe un câmp, imediat ce au trecut graniţa”, a explicat Octavian Berceanu.

Potrivit şefului Gărzii de Mediu, ţara noastră importă deşeuri periculoase sau greu de neutralizat şi, în acelaşi timp, produce deşeuri la scară industrială greu de neutralizat.

“Atât timp cât nu se face sortarea la nivelul cetăţeanului, dublată de primării, deşeurile periculoase produse de noi ajung aiurea. Dacă vă uitaţi pe cursurile de apă o să vedeţi frigidere, baterii care sunt neutralizate în mii de ani”, a susţinut Berceanu.

Octavian Berceanu a mai transmis că există o presiune la graniţă pentru importurile de deşeuri, adăugând că acea presiune este încurajată de corupţia şi structurile de crimă organizată din ţară.

“Există un curaj dat de o corupţie sistemică evidentă în România. Sunt rapoarte care ne spun clar că aceste structuri de crimă organizată au funcţionat şi încă funcţionează bine pe teritoriul României şi sunt o punte pentru importurile ilegale de deşeuri. Asta facem acum: neutralizăm aceste structuri de crimă organizată, ca această punte să fie dizolvată. Am schimbat tactica: facem controale cu comisari dintr-un judeţ în alt judeţ şi eficienţa e bună. Avem nevoie de un sprijin de la autorităţi - date despre acele firme, să vedem ce se întâmplă în teren, dotări. Deja ministerul ne dotează cu aparatură”, a continuat şeful Gărzii de Mediu.

Totodată, Berceanu a atras atenţia asupra problemei salariilor din cadrul instituţiei, precizând că, în condiţiile unui câştig de 2.350 de lei, “aproape cât salariul unei persoane care vinde îngheţată”, Garda de Mediu rămâne fără oameni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură