Şeful Clinicii ATI de la SCR: Regret că nu putem organiza o excursie pentru cei care nu cred în gradul de severitate al acestei boli
alte articole
Luptă cu moartea acolo unde bătălia pentru viaţă e mai crâncenă ca niciodată - este vorba despre specialiştii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalului Clinic Republican (SCR) „Timofei Moşneaga”, care au grijă de pacienţii aflaţi în stare gravă şi extrem de gravă.
În timp ce pe reţelele de socializare se răspândesc în continuare, tot felul de teorii ale conspiraţiei privind cipizarea prin vaccinare şi controlul populaţiei prin intermediul tehnologiei 5G, medicii de la SCR stau nopţi şi zile în şir de veghe la capul bolnavilor, pentru care viaţa şi-a încetinit ritmul şi pentru care respiră aparatele.
De menţionat este, potrivit medicilor de la Spitalul Clinic Republican, aceste teorii ale conspiraţiei au o influenţă negativă asupra oamenilor, întrucât unii pacienţi infectaţi cu coronavirus refuză tratamentele de frică să nu fie cipizaţi.
În Departamentul Anestezie şi Terapie Intensivă fiecare secundă este importantă pentru a câştiga încă o viaţă. Medicii şi asistenţii medicali, o parte din ei alegând să stea departe de familie, depun tot efortul pentru ca pacienţii care ajung aici să se reîntoarcă la cei dragi.
„Eu zi de zi sunt aici în Terapie Intensivă, alături de echipa mea şi împreună facem tot posibilul ca să le acordăm pacienţilor tratamentul intensiv. Am ales să fim alături de oamenii noştri din Republica Moldova pentru că vrem să-i ajutăm. Fiecare dintre noi ştia riscurile, dar cel mai mult ne era frică pentru apropiaţii şi familia noastră decât pentru noi înşine, de accea mulţi dintre noi s-au izolat, nu au mers o perioadă destul de lungă acasă. Am lucrat zi şi noapte”, a declarat şefa secţiei Terapie Intensivă Transplant, Neuro, Hepato-bilio Chirurgie, Olga Usatîi, potrivit Ministerului Sănătăţii.
Totodată, a adăugat doctoriţa, 48 dintre pacienţii internaţi aici sunt în stare gravă şi extrem de gravă, 24 dintre ei fiind conectaţi la ventilaţie asistată. Medicul a mai menţionat că în unele zile îngrijeşte concomitent şi de câte 12 bolnavi.
„Aceşti pacienţi se sufocă din cauza insuficienţii respiratorii. Au nevoie mereu atât de tratamentul şi monitoringul nostru, cât şi de sprijin psihologic. Ei sunt departe de familii. Unii dintre membrii familiilor lor ajung la noi în stare gravă, alţii sunt internaţi în alte spitale, iar mulţi rămân în carantină acasă. Îşi fac griji unul pentru celălalt. Noi încercăm să-i liniştim, să vorbim cu rudele lor la telefon, astfel sprijinindu-i moral”, a mărturisit Olag Usatîi.
Medicii atenţionează asupra necesităţii respectării măsurilor de protecţie, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii. Astfel, şeful Clinicii Anestezie şi Terapie Intensivă, Victor Cojocaru, regretă că nu le poate face o excursie în Departamentul de Terapie Intensivă celor care nu cred în gradul de severitate al acestei boli.
În acest context, medicul rezident Andrian Negură a punctat că în lupta cu Covid-19 cel mai mult contează responsabilitatea oamenilor, subliniind că „indiferenţa lor poate duce la declanşarea unui nou val de epidemii. Alegeţi viaţa, staţi alături de familie, respectaţi regulile impuse. Mai bine să fiţi acasă, cu cei dragi, decât să ajungeţi la noi”.