Focar de Covid-19 la un abator din Germania: Peste o mie de angajaţi, depistaţi pozitiv. Cel puţin jumătate sunt români
alte articole
Un scandal de proporţii a apărut la un abator dintr-un land german, unde peste o mie dintre cei 6.500 de angajaţi au fost depistaţi pozitiv cu Covid-19, anunţă Digi24. Testarea angajaţilor continuă şi, întrucât angajatorul a refuzat să dea autorităţilor adresele la care locuiesc aceştia, armata a preluat comanda. Potrivit presei locale, mare parte dintre angajaţi sunt români (circa 2000) şi bulgari.
Potrivit sursei citate, situaţia s-a inflamat şi mai mult la nivel politic, după ce premierul landului în care se află abatorul a susţinut că românii sunt responsabili pentru valul de infectări. Ulterior şi-a retras declaraţia, fără să-şi prezinte însă scuze, aşa cum îi recomandase ministrul federal de Interne.
Alina Kuhnel, jurnalist Deutsche Welle a vorbit, la Digi24, despre situaţia de acolo, caracterizând-o ca fiind una extrem de tensionată.
„Situaţia din Germania se schimbă de la o oră la alta, pot spune că în acest moment se desfăşoară încă o conferinţă de presă la Gutersloh, acolo unde se află acest mare abator şi surprinzătoare e schimbarea de poziţie a autorităţilor. Şeful Direcţiei de protecţie a sănătăţii din acest land a spus că încrederea tuturor în familia Tonnies (familia care deţine abatorul – n.red.) este în acest moment egală cu zero. Nu mai reprezintă nimic pentru autorităţi ceea ce au declarat până acum reprezentanţii acestui mare concern, miliardarul Clemens Tonnies în mod special, pentru că până ieri seară ei nici măcar n-au vrut să le pună la dispoziţia autorităţilor adresele unde sunt cazaţi muncitorii.
Autorităţile erau foarte supărate, pentru că abia vineri seară, în urma unui ordin special şi cu intervenţia poliţiei şi a altor autorităţi, au reuşit să intre în sediul firmei şi să obţină din computerele acestora 1.300 de adrese. La 1.300 de adrese sunt cazaţi cei peste aproape 4.000 de angajaţi din care, din câte se ştie la moment, circa 2.000 sunt români”, informează jurnalista de la Deutsche Welle.
Ministerul român al Afacerilor Externe confirmă: Peste 50% dintre persoanele depistate ca fiind infectate sunt cetăţeni români
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, reprezentanţii Consulatului General al României la Bonn au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale şi compania angajatoare pentru a solicita luarea de măsuri pentru gestionarea situaţiei create şi a obţine informaţii suplimentare privind cetăţenia, identitatea şi starea de sănătate a persoanelor infectate.
„Potrivit informaţiilor preliminare obţinute de către oficiul consular, până la acest moment, conform testelor efectuate, 1.300 de lucrători au fost depistaţi pozitiv pentru infecţia cu COVID-19, iar aproximativ 7.000 de persoane au fost plasate în carantină. Tuturor lucrătorilor care se află în carantină le sunt asigurate hrana şi alte bunuri de strictă necesitate”, se arată într-un comunicat de presă emis de MAE.
Sursa citată informează, totodată, că, la sediul companiei în cauză, consulul general al României la Bonn s-a deplasat pentru clarificări cu privire la situaţia lucrătorilor români. Reprezentanţii companiei au precizat că aproximativ 50% dintre persoanele depistate ca fiind infectate sunt cetăţeni români (datele urmând să fie confirmate de către Departamentul de Sănătate Publică, după finalizarea analizării tuturor testelor efectuate) iar conducerea companiei, împreună cu autorităţile locale, au decis suspendarea temporară a activităţii.
„De asemenea, autorităţile districtului Gütersloch au luat măsuri pentru izolarea zonei afectate, iar dacă situaţia rezultată în urma testărilor o va impune, se vor lua măsuri de instituire a carantinei pentru întregul teritoriu al districtului. MAE menţionează că, pe fondul evoluţiei situaţiei, în cursul zilei de astăzi va avea loc o reuniune la nivelul autorităţilor de land la care vor participa şi reprezentanţi ai Consulatului General al României la Bonn.
Totodată, în cursul zilei de ieri, oficiul consular a fost notificat că 17 cetăţeni români au părăsit locaţia de carantină, autorităţile locale făcând demersuri pentru identificarea acestora”, se arată în comunicat.
Totodată, MAE precizează că la data de 11 mai a.c., consulul general al României la Bonn a mai efectuat o deplasare la aceeaşi companie pentru a verifica situaţia unor lucrători români, ca urmare a unor articole apărute în mass-media, referitoare la cazul unor cetăţeni români ale căror documente de identitate ar fi fost reţinute de către angajator. La acea dată, angajatorul a comunicat că la compania în cauză îşi desfăşoară activitatea 6.000 de cetăţeni români, iar la acel moment nu existau suspiciuni privind existenţa unor cazuri de infectare cu virusul Wuhan printre lucrătorii companiei în cauză.