Şeful apărării ruse, Serghei Şoigu, acuză Occidentul că încearcă să extindă războiul din Ucraina în Asia-Pacific

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a afirmat că Occidentul vrea să extindă conflictul din Ucraina în regiunea Asia-Pacific, potrivit presei de stat ruse, care a citat comentarii făcute luni, la un forum de apărare de la Beijing, informează Reuters.
Luând cuvântul la Forumul Xiangshan, cel mai mare eveniment de diplomaţie militară din China, Şoigu a declarat că NATO acoperă consolidarea forţelor în regiunea Asia-Pacific cu o "dorinţă ostentativă de dialog", a relatat agenţia rusă de ştiri TASS.
Şeful apărării ruse a declarat că ţările NATO promovează o cursă a înarmării în regiune, mărindu-şi prezenţa militară şi sporind frecvenţa şi amploarea exerciţiilor militare în zonă.
Forţele americane vor folosi schimburile de informaţii cu Tokyo şi Seul cu privire la lansările de rachete pentru a descuraja Rusia şi China, a declarat Şoigu. De asemenea, el a acuzat Washingtonul că încearcă să folosească schimbările climatice şi dezastrele naturale ca scuză pentru "intervenţii umanitare".
Şoigu a susţinut că apariţia unor noi blocuri de securitate, precum Quad şi AUKUS, a subminat rolul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) şi eforturile de neproliferare nucleară din regiune.
Acesta a mai afirmat că mişcarea Rusiei de a revoca ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare nu a însemnat sfârşitul acordului, iar Rusia nu şi-a redus pragul de utilizare a armelor nucleare.
"Nu căutăm decât să restabilim paritatea cu Statele Unite, care nu au ratificat acest tratat. Nu vorbim despre distrugerea acestuia", a declarat Şoigu, citat de agenţia rusă de presă RIA.
Ministrul rus a mai spus că Moscova este pregătită să discute despre soluţionarea post-conflict a crizei ucrainene privind continuarea "coexistenţei" cu Occidentul, dar că ţările occidentale trebuie să înceteze să mai urmărească înfrângerea strategică a Rusiei.
Lăsând clar să se înţeleagă că încă nu au fost create condiţiile pentru astfel de discuţii, Şoigu a mai declarat: "De asemenea, este important să se asigure relaţii egale între toate puterile nucleare şi membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, care poartă o responsabilitate specială pentru menţinerea păcii şi a stabilităţii globale".