Şeful apărării ruse, Serghei Şoigu, acuză Occidentul că încearcă să extindă războiul din Ucraina în Asia-Pacific

Serghei Şoigu
D.B.
30.10.2023

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a afirmat că Occidentul vrea să extindă conflictul din Ucraina în regiunea Asia-Pacific, potrivit presei de stat ruse, care a citat comentarii făcute luni, la un forum de apărare de la Beijing, informează Reuters.

Luând cuvântul la Forumul Xiangshan, cel mai mare eveniment de diplomaţie militară din China, Şoigu a declarat că NATO acoperă consolidarea forţelor în regiunea Asia-Pacific cu o "dorinţă ostentativă de dialog", a relatat agenţia rusă de ştiri TASS.

Şeful apărării ruse a declarat că ţările NATO promovează o cursă a înarmării în regiune, mărindu-şi prezenţa militară şi sporind frecvenţa şi amploarea exerciţiilor militare în zonă.

Forţele americane vor folosi schimburile de informaţii cu Tokyo şi Seul cu privire la lansările de rachete pentru a descuraja Rusia şi China, a declarat Şoigu. De asemenea, el a acuzat Washingtonul că încearcă să folosească schimbările climatice şi dezastrele naturale ca scuză pentru "intervenţii umanitare".

Şoigu a susţinut că apariţia unor noi blocuri de securitate, precum Quad şi AUKUS, a subminat rolul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) şi eforturile de neproliferare nucleară din regiune.

Acesta a mai afirmat că mişcarea Rusiei de a revoca ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare nu a însemnat sfârşitul acordului, iar Rusia nu şi-a redus pragul de utilizare a armelor nucleare.

"Nu căutăm decât să restabilim paritatea cu Statele Unite, care nu au ratificat acest tratat. Nu vorbim despre distrugerea acestuia", a declarat Şoigu, citat de agenţia rusă de presă RIA.

Ministrul rus a mai spus că Moscova este pregătită să discute despre soluţionarea post-conflict a crizei ucrainene privind continuarea "coexistenţei" cu Occidentul, dar că ţările occidentale trebuie să înceteze să mai urmărească înfrângerea strategică a Rusiei.

Lăsând clar să se înţeleagă că încă nu au fost create condiţiile pentru astfel de discuţii, Şoigu a mai declarat: "De asemenea, este important să se asigure relaţii egale între toate puterile nucleare şi membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, care poartă o responsabilitate specială pentru menţinerea păcii şi a stabilităţii globale".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor