Şefii finanţelor din zona euro discută deficitul Spaniei şi noul plan de salvare pentru Grecia

Miniştrii de finanţe din zona euro s-au întâlnit luni la Bruxelles pentru a discuta despre deficitul bugetar în creştere al Şpaniei şi despre noul plan de salvare în valoare de 172 de miliarde de dolari pentru Grecia.
(photos.com)
Epoch Times România
13.03.2012

Miniştrii de finanţe din zona euro s-au întâlnit luni la Bruxelles pentru a discuta deficitul bugetar în creştere al Spaniei şi noul plan de salvare în valoare de 172 de miliarde de dolari pentru Grecia, conform unui raport VOA.

Miniştrii au solicitat explicaţii din partea Spaniei, cea de-a patra economie ca mărime din zona euro, despre motivul pentru care deficitul său este de aşteptat să ajungă la 5,8 la sută din producţia economică a ţării în acest an - cu mult peste limita de 4,4% convenită cu liderii europeni.

Preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, a declarat că miniştrii de finanţe au cerut guvernului spaninol să reducă deficitul din 2012 până la 5,3 la sută. Delegaţii au subliniat că Madridul trebuie să revină la obiectivul anterior pentru deficitul din 2013 - sub 3% din produsul intern brut.

Săptămâna trecută, Grecia a asigurat acorduri cu creditorii privaţi, pentru a prescrie 142 miliarde de dolari din datoria faţă de ei. Asta a deschis calea pentru întâlnirea miniştrilor de finanţe la Bruxelles, unde urmează să îşi dea acordul pentru un al doilea plan de salvare pentru guvernul de la Atena, din ultimii doi ani. Grecia susţine că are nevoie de un nou plan de salvare pentru a preveni o nerespectare a obligaţiilor sale financiare până la sfârşitul acestei luni.

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat că "nu mai există nici o îndoială" că planul de salvare va fi aprobat şi că va fi semnat în cursul acestei săptămâni.

Grecia urmând să ramburseze datoria rămasă într-o perioadă extinsă, creditorii vor pierde aproximativ trei sferturi din investiţiile lor originale în obligaţiunile ţării.

Noile obligaţiuni elene au început să fie tranzacţionate la niveluri foarte reduse luni, aproximativ un sfert din valoarea nominală. Acest aspect a semnalat faptul că investitorii rămân precauţi faţă de situaţia financiară a ţării afectate de datorii şi că sunt îngrijoraţi că ţara nu va reuşi să ducă la bun sfârşit măsurile de austeritate cu care a fost de acord, în scopul câştigării aprobării pentru reducerea datoriilor şi planul de salvare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor