Şedinţa Guvernului a debutat cu o ştire importantă pentru Moldova

Şedinţa Guvernului din miercuri, 26 februarie, a început cu discursul premierului Iurie Leancă. Potrivit acestuia, mâine, 27 februarie, se aşteptă sa a doua ştire din lanţul ”breaking news” cu privire la vize, după care urmează să se întâmple ultima decizie – a Consiliului European.
Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova (Justin Lane-Pool / Getty Images)
Epoch Times România
26.02.2014

Şedinţa Guvernului ce miercuri, 26 februarie, a început cu discursul premierului Iurie Leancă. Potrivit acestuia, mâine, 27 februarie, se aşteptă a doua ştire din lanţul ”breaking news” cu privire la vize, după care urmează să se întâmple ultima decizie – a Consiliului European.

”În momentul în care vom avea această decizie, în sfârşit, cetăţenii vor putea călători fără vize, doar în baza paşapoartelor moldoveneşti, dar este vorba doar de paşapoartele biometrice. Este condiţia absolut necesară, nu în zadar de la 1 ianuarie 2011 am decis să eliberăm doar paşapoarte biometrice, iar de la 1 ianuarie 2012 eliberăm aceste paşapoarte şi în ambasadele şi în consulatele Republicii Moldova de peste hotare.”, a precizat Iurie Leancă.

În acest sens, prim-ministrul va solicita colegilor de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei să analizeze posibilitatea a câteva elemente, inclusiv şi uniformizarea preţurilor în sensul descreşterii pentru paşapoartele eliberate copiilor, căci acum, există două taxe: una pentru copiii de până la 7 ani şi una de la 7 până la 12 ani.

”Al doilea subiect ţine de faptul că, după cum ştiţi, de la 1 ianuarie acest an, producţia vinicolă moldovenească nu mai are îngrădiri pentru a intra pe piaţa Uniunii Europene, nu există niciun fel de contingente, că există o piaţă liberalizată. Totodată, noi încercăm să penetrăm şi alte pieţe mai puţin tradiţionale… Ştiind că un certificat de conformitate a producţiei alcoolice costă în jur de 2.000 de lei, în timp ce în Uniunea Europeană un astfel de certificat costă de la 12 la 20 de euro, vă solicit în regim de urgenţă, dle Bumacov (ministrul agriculturii - n.r.), nu doar să examinaţi, dar şi să reduceţi aceste costuri cel puţin în jumătate. Deci, noi aşa am convenit, că vom facem tot ce-i posibil ca să stimulăm, să ajutăm producătorii noştri, în mod special cei care sunt prezenţi pe pieţe externe, să-i ajutăm şi să eliminăm toate aceste obstacole”, a menţionat Leancă.

Ulterior, în cadrul şedinţei, Guvernul a avizat un proiect de lege în care sunt prevăzute problemele care nu pot fi supuse referendumului local. Proiectul a fost înaintat de un grup de deputaţi şi prevede modificarea şi completarea Codului Electoral.

Potrivit proiectului, nu pot fi supuse referendumului local problemele de interes naţional, care ţin de competenţa Parlamentului sau Guvernului, subiectele ce ţin de politica internă şi externă a statului şi cele care vin în contradicţie cu prevederile Constituţiei şi legislaţiei. Totodată, nu pot fi supuse referendumurilor locale chestiunile privind impozitele şi bugetul.

În document este stabilit că la referendumul local va putea fi supus la vot doar problemele care au o importanţă deosebită pentru localitatea respectivă şi care ţin doar de competenţele legale ale autorităţilor administraţiei publice locale.

Totodată executivul a aprobat şi o decizie prin care a sistat privatizarea a 13 active importante ale statului. În acest sens, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a declarat că stoparea temporară a privatizării a fost determinată de mai mulţi factori.

“Am ajuns la concluzia că nu putem să asigurăm cel mai eficient şi cel mai transparent proces pentru a avea succes. Vom continua cu privatizările mai mici”, a afirmat Lazăr.

Printre activele care urmau a fi privatizate se numără Societăţile pe Acţiuni „Barză Albă”, „Aroma”, „Tutun-CTC”, „Reţele Electrice de Distribuţie Nord”, „Reţele Electrice de Distribuţie Nord-Vest”, „Centrala Electrică de Termoficare Nord”, „Circul din Chişinău”, „Moldtelecom”.

Decizia privind expunerea la privatizare prin concurs investiţional a 13 active importante ale statului a fost aprobată la mijlocul lunii noiembrie 2013, notează Moldpres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor