Secretarul general CE solicită să se verifice dacă măsurile Guvernului Ponta respectă statul de drept

Secretarul general, Thorbjorn Jagland, a cerut Comisiei de la Veneţia să verifice dacă măsurile adoptate de curând de Guvernul Victor Ponta sunt conforme cu principiile democratice ale statului de drept, informează B1 TV.
Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Ana Petrescu
08.08.2012

Secretarul general,Thorbjorn Jagland, a cerut Comisiei de la Veneţia să verifice dacă măsurile adoptate de curând de Guvernul Victor Ponta sunt conforme cu principiile democratice ale statului de drept, informează B1 TV.

"Sunt foarte îngrijorat de recentele evoluţii din România, mai ales de măsurile luate de Guvern şi Parlament cu privire la instituţii democratice cheie. Am cerut avizul Comisiei de la Veneţia, din care România face parte, cu privire la compatibilitatea acestor măsuri cu principiile democratice şi ale statului de drept ", a declarat norvegianul.

Preşedintele Curţii Constituţionale din România (CCR), Augustin Zegrean a sesizat marţi Comisia de la Veneţia în legătură cu presiunile şi ameninţările la care sunt supuşi magistraţii Curţii.

Reacţia lui Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia a fost promptă, acesta făcând marţi apel la toate autorităţile şi partidele politice din ţara noastră să respecte independenţa CCR.

”La data de 4 iulie 2012 am făcut o declaraţie în care mi-am declarat îngrijorarea cu privire la încercările de a exercita presiuni asupra Curţii Constituţionale din România şi de a îi submina independenţa. Luni am primit informaţii suplimentare de la Curte cu privire la presiunile continue şi la ameninţările asupra judecătorilor. Este un principiu general al statului de drept, presiunea asupra oricărei instanţe cu scopul de a-i influenţa deciziile este inadmisibilă. În ultimii ani, Comisia de la Veneţia a fost nevoită uneori să intervină pentru a proteja independenţa unei curţi constituţionale într-o democraţie nouă. Este cu atât mai surprinzător pentru mine, chiar şocant că, într-o perioadă scurtă de timp, Curtea Constituţională a unui stat membru al Consiliului European şi al UE se simte obligată să apeleze la Comisia de la Veneţia pentru a-şi proteja independenţa”, a precizat preşedintele Comisiei de la Veneţia.

De asemenea, comisarul Uniunii Europene Viviane Reding a declarat că este de acord cu afirmaţiile lui Gianni Buquicchio şi denunţă la rândul ei continuarea presiunilor politice asupra magistraţilor CCR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor