Magistraţii CCR au sesizat Comisia de la Veneţia în legătură cu presiunile făcute asupra lor

Curtea Constituţională a României (CCR) a sesizat Comisia de la Veneţia în legătură cu presiunile făcute asupra judecătorilor. Pe site-ul instituţiei, preşedintele Comisiei Gianni Buquicchio şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acest aspect, relevă B1 TV.
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). (dcnews.ro)
Ana Petrescu
07.08.2012

Curtea Constituţională a României (CCR) a sesizat Comisia de la Veneţia în legătură cu presiunile făcute asupra judecătorilor. Pe site-ul oficial al instituţiei, preşedintele Comisiei Gianni Buquicchio şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acest aspect, relevă B1 TV.

"Este surprinzător, chiar şocant că pentru a doua oară într-un interval scurt de timp când Curtea Constituţionala a unui stat membru al Consiliului Europei şi al UE se simte obligată să facă apel la Comisia de la Veneţia pentru a-şi proteja independenţa. Presiunea asupra unei curţi - fie ea constiţutionala sau obişnuită - pentru a-i influenţa deciziile este inadmisibilă ", a afirmat preşedintele Comisiei de la Veneţia.

Judecătorii Curţii au precizat că în ultima perioadă au fost făcute presiuni asupra lor şi au primit o serie de ameninţări. Cea mai recentă declaraţie în acest sens a fost făcută de către judecătoarea Iulia Motoc.

“S-au făcut multe presiuni asupra noastră, mai ales începând cu data de 27 iunie, când ne-am pronunţat asupra faptului că domnul Traian Băsescu va reprezenta România la summit-ul U.E. [...] Presiunile au continuat şi continua. Cu toate acestea, eu aştept o decizie corectă a Curţii, dincolo de intimidările care sunt din ce în ce mai agresive”, a notat săptămâna trecută magistratul CCR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor