Comisarul UE pentru Justiţie denunţă şi el presiunile asupra CCR

Preşedintele Comisiei de la Veneţia a făcut un apel marţi la autorităţi şi la partidele politice din România să respecte independenţa Curţii Constituţionale şi să nu mai facă presiuni. Instituţia primise luni noi informaţii de la CCR referitor la acest subiect.
Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
07.08.2012

Viviane Reding, comisarul UE pentru Justiţie se alătură Comisiei de la Veneţia şi denunţă marţi continuarea presiunilor politice asupra Curţii Constituţionale din România (CCR).

Astfel, Viviane Reding a postat pe Twitter declaraţia foarte critică a lui Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, în care acesta consideră "inadmisibile presiunile exercitate asupra Curţii Constituţionale pentru influenţarea deciziei" privind referendumul.

Viviane Reding a precizat: "Sunt de acord" cu poziţia domnului Gianni Buquicchio.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia a făcut un apel marţi la autorităţi şi la partidele politice din România să respecte independenţa Curţii Constituţionale şi să nu mai facă presiuni. Instituţia primise luni noi informaţii de la CCR referitor la acest subiect.

"Fac apel la autorităţile statului şi la partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la exercitarea de presiuni. În ceea ce priveşte ameninţările la adresa unor judecători, sper că autorităţile române îi vor proteja pe judecătorii vizaţi şi familiile lor şi vor lua toate măsurile necesare pentru a-i aduce pe autorii acestor ameninţări în faţa justiţiei", a transmis Gianni Buquicchio într-o declaraţie.

Este un principiu al statului de drept că presiunea asupra oricărei instanţe - fie ea constituţională sau comună - pentru a-i influenţa deciziile, este inadmisibilă, a adăugat preşedintele Comisiei de la Veneţia.

El a precizat că, în ultimii ani, Comisia de la Veneţia a trebuit să intervină uneori pentru a proteja independenţa unei curţi constituţionale într-o democraţie tânără.

"Este surprinzător pentru mine, şi chiar şocant, că, pentru a doua oară într-un interval scurt de timp, curtea constituţională a unui stat membru al Consiliului Europei şi al Uniunii Europene se simte obligată să apeleze la Comisia de la Veneţia pentru a-i proteja independenţa", a mai spus Buquicchio.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor