Secretarul general al Consiliului Europei: Constituţia trebuie să fie pentru toţi, nu să devină parte a unui joc politic într-o ţară

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a afirmat joi, cu ocazia unei vizite la Bucureşti, în contextul aniversării a 20 de ani de când România este membru al Consiliului, că în procesul de revizuire a Constituţiei trebuie implicate "toate partidele politice şi societatea civilă", pentru ca Legea Fundamentală să nu devină "parte a unui joc politic".
Conferinţă de presă la MAE susţinută de Titus Corlăţean şi Thorbjorn Jagland (Epoch Times România)
Ana Petrescu
21.03.2013

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a afirmat joi, cu ocazia unei vizite la Bucureşti, în contextul aniversării a 20 de ani de când România este membru al Consiliului, că în procesul de revizuire a Constituţiei trebuie implicate "toate partidele politice şi societatea civilă", pentru ca Legea Fundamentală să nu devină "parte a unui joc politic".

"Sunt bucuros să remarc lansarea procesului de modificare a Constituţiei şi clarificare a rolului diferitor structuri ale statului prin constituirea Comisiei parlamentare şi a Forumului care include şi societatea civilă. E valabil pentru toate statele membre ale Consiliului Europei - este extrem de important ca în amendarea, modificarea sau scrierea unei noi Constituţii să existe un proces solid care să implice toate partidele politice şi societatea civilă, pentru a obţine o Constituţie pentru toţi, recunoscută ca o platformă pentru activitatea politică, pentru competiţia politică, pentru toate procesele politice, şi nu ca Legea Fundamentală să devină parte a unui joc politic într-o ţară. Acest lucru ar fi foarte dăunător, dar l-am remarcat în prea multe ţări", a afirmat Thorbjørn Jagland, într-o conferinţă de presă comună cu Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe.

De asemenea, oficialul european a mai precizat că revizuirea Legii Fundamentale trebuie să fie o platformă pentru activitatea şi competiţia politică şi nu o parte a unui joc politic. Jagland a evidenţiat şi importanţa aplicării recomandărilor pe care le va face Consiliul Europei şi Comisia de la Veneţia, recunoscută pentru rolul de expert în problem constituţionale şi de drept, principalilor decidenţi politici din România asupra revizuirii Constituţiei,

Thorbjørn Jagland a apreciat eforturile depuse de România pentru rezultatele pozitive în ceea ce priveşte întărirea statului de drept, respectarea principiului separaţiei puterilor în stat, precum şi al altor principii democratice. Oficialul european şi-a exprimat speranţa că România va continua în scopul construirii "unei democraţii româneşti mai solide".

Premierul Victor Ponta a afirmat recent că Guvernul şi Parlamentul din România vor solicita sprijinul Comisiei de la Veneţia la revizuirea Constituţiei, în acest sens urmând să se efectueze demersurile necesare. Anunţul a fost făcut de prim-ministru după discuţia cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland.

La revizuirea Constituţiei vor putea participa cu propuneri reprezentanţii societăţii civile şi partenerii europeni ai României.

"Mi-am exprimat dorinţa şi cererea oficială pentru a avea asistenţa Comisiei de la Veneţia în procesul de modificare a Constituţiei României. Îmi doresc foarte mult ca acest proces să fie un proces deschis nu doar pentru societatea românească, ci şi pentru toţi partenerii noştri europeni, iar expertiza şi prestigiul Comisiei de la Veneţia ne va ajuta să avem acele modificări care corespund standardelor europene. Voi face o solicitare oficială, la fel voi ruga conducerea Parlamentului să facă această solicitare oficială, şi asistenţa Comisiei de la Veneţia va fi esenţială pentru procesul de modificare a Constituţiei", a declarat Victor Ponta.

Thorbjørn Jagland a precizat că este pozitiv faptul că situaţia politică din România s-a stabilizat şi s-a trecut la revizuirea Constituţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor