Iohannis: Marea Neagră, din nou o zonă fierbinte. Avem toate şansele să devenim un actor regional relevant

România trebuie să îşi consolideze poziţia de membru NATO. Avem nu numai potenţialul, ci şi toate şansele de a deveni un actor regional relevant, este de părere preşdintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Istoria noastră şi a acestei regiuni este legată nu de puţine ori de Marea Neagră. Prin particularităţile sale, ca punte între Europa şi Asia, ca punct în care converg influenţe culturale, interese economice şi mize strategice, Marea Neagră a fost de-a lungul timpului, în multe momente istorice, o zonă fierbinte, a declarat luni, la Constanţa, preşedintele Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Marinei Române.

"Anexarea Crimeii în 2014 de către Federaţia Rusă, cu încălcarea dreptului internaţional, a marcat deteriorarea situaţiei de securitate. I s-au adăugat alte provocări şi evoluţii strategice şi militare care fac din această regiune din nou una fierbinte. Ce se întâmplă în prezent la Marea Neagră nu mai este o chestiune locală şi nu priveşte doar un echilibru regional. Evoluţiile din această zonă au efecte dincolo de graniţele ei, au implicaţii asupra securităţii euro-atlantice, iar Marea Neagră este un punct cu greutate strategică.

Poziţia României şi opţiunile sale majore de securitate sunt cu atât mai mult decisive acum. Atunci când am vorbit în Strategia Naţională de Apărare despre o Românie puternică în Europa şi în lume am avut în vedere inclusiv modul în care se defineşte şi profilează ţara noastră în această regiune complicată şi în noua realitate geopolitică", a precizat Iohannis.

Ca parte a regiunii Mării Negre, România este în prezent, potrivit preşedintelui, un pilon de stabilitate, democraţie şi securitate, iar acestea sunt avantaje reale pe care trebuie să le folosim pentru a ne consolida poziţia de membru NATO, de partener strategic credibil, în special în contextul global actual.

"Dacă vom avea înţelepciunea, viziunea şi maturitatea politică de a construi un profil al unei Românii puternice, ţara noastră are nu numai potenţialul, ci şi toate şansele de a deveni un actor regional relevant. Energiile noastre comune pot fi cel mai bine valorificate dacă sunt puse în slujba unui obiectiv, care să ne unească, un nou proiect de ţară. O astfel de viziune integratoare pentru România, pe care o putem contura prin consens, va avea nevoie de efortul şi implicarea tuturor pentru a deveni realitate", a punctat Iohannis.

La Summitul NATO de la Varşovia, din luna iulie, s-a afirmat importanţa strategică a Mării Negre pentru Alianţă, similară celei a Mării Baltice şi a Atlanticului de Nord.

"Pentru prima dată, a fost adoptat un document aliat care prevede evaluarea politico-militară cu regularitate a mediului de securitate în această regiune. La aceste decizii strategice cu relevanţă majoră pentru securitatea României, se adaugă un pachet complex de măsuri de apărare în domeniile terestru, aerian şi maritim, precum şi o serie de opţiuni pe dimensiunile aeriană şi navală pentru o prezenţă NATO în regiunea Mării Negre.

Alianţa va continua să sprijine eforturile României şi ale celorlalte ţări riverane Mării Negre. Prin noua postură consolidată de descurajare şi apărare a NATO, teritoriul statelor membre este protejat împotriva oricăror ameninţări, inclusiv la adresa liniilor de comunicaţii navale şi a căilor maritime.

Ca Aliat activ implicat în demersurile şi acţiunile NATO, România va urmări, în continuare, consolidarea securităţii şi apărării pe dimensiunea maritimă. În anul 2017 vom continua exerciţiile şi activităţile de pregătire, la un nivel superior de complexitate, împreună cu Aliaţii şi cu partenerii din regiunea Mării Negre. Este un obiectiv pe care l-am asumat şi care a fost agreat la summitul de la Varşovia. Pentru a-şi îndeplini misiunile, Forţele Navale Române au nevoie cu prioritate de dotări corespunzătoare şi de creşterea nivelului de interoperabilitate" a mai afirmat Klaus Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne