Secretarul american al Apărării avertizează Rusia să nu interfereze cu alegerile prezidenţiale din SUA

În ultima perioadă, Hilary Clinton a acuzat cu tărie Rusia că s-ar afla în spatele hăckuirii emailurilor democraţilor americani. Moscova a negat acuzaţiile, dar acest lucru nu l-a împiedicat pe secretarul american al Apărării să se implice şi să ceară Rusiei să nu interfereze cu alegerile din SUA.
Secretarul american al apărării, Ashton Carter. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.09.2016

Secretarul american al Apărării, Ashton B. Carter, a criticat miercuri Rusia, acuzând guvernul preşedintelui Vladimir Putin că demonstrează o “ambiţie clară pentru a eroda” ordinea internaţională. În acelaşi timp, el a avertizat Rusia să nu interfereze cu alegerile prezidenţiale americane din această toamnă.

Luând cuvântul miercuri la Universitatea Oxford din Marea Britanie, Carter a folosit un limbaj care a amintit de perioada de dinaintea prăbuşirii Zidului Berlinului, când liderii din Washington şi Moscova au fost adversari globali. “SUA nu doreşte un război rece, ca să nu menţionăm fierbinte, cu Rusia. Dar să nu mă înţelegeţi greşit, ne vom apăra aliaţii, vom apăra ordinea principială internaţională şi viitorul pozitiv pe care ni-l oferă aceasta tuturor”, a declarat Carter.

În plus, el a avertizat Moscova că Washingtonul “nu va ignora tentativele de interferare cu procesele noastre democratice”, făcând o referire clară la investigaţia desfăşurată de FBI asupra acuzaţiilor că Rusia a hackuit reţelele de calculatoare ale Comitetului Naţional Democratic (CND). Carter a acuzat Rusia că “subminează munca şi contribuţiile altora în loc să creeze sau să aducă vreo contribuţie pozitivă proprie”, adăugând că Moscova promovează “instabilitate în loc să cultive stabilitatea”.

Criticile sale dure vor amplifica tensiunile dintre Washington şi Moscova cu privire la conflictele din Siria şi Ucraina, precum şi cele legate de chestiunea hackingului sau a rolului NATO, care se află în apropierea Rusiei.

Oficiali ai serviciului american de informaţii susţin că există dovezi care arată că agenţiile de spionaj ruse au fost în spatele hăckuirii reţelei de calculatoare a CND şi că ruşii au încercat să obţină acces la serverele altor organizaţii ale democraţilor. Hillary Clinton, candidata democrată la prezidenţialele americane, a trasat o linie directă între activitatea suspectă a ruşilor şi rivalul său republican Donald J. Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor