Putin neagă implicarea Rusiei în hackuirea emailurilor democraţilor americani
alte articole
Într-un interviu acordat cu două zile înaintea unei întâlniri cu preşedintele american Barack Obama şi alţi lideri mondiali la summitul G20 din China, Putin a declarat că ar putea fi imposibil să se afle cine a orchestrat publicarea emailurilor sensibile ale Partidului Democrat, adăugând că hackul nu a fost realizat de guvernul rus.
“Contează cine a hackuit aceste date? Lucrul important este conţinutul oferit publicului”, a adăugat Putin.
“Nu e nevoie să se distragă atenţia publicului de la esenţa problemei prin discutarea unor chestiuni minore legate de căutarea făptaşilor. Aş dori să va spun din nou, nu stiu nimic despre acest lucru şi, la un nivel de stat, Rusia nu a făcut niciodată aşa ceva”, a mai precizat liderul de la Kremlin.
Emailurile hackuite, publicate de website-ul WikiLeaks în luna iulie, au arătat că, de fapt, Comitetul Naţional Democrat (CND) a manifestat o atitudine favorabilă faţă de Hillary Clinton în alegerile primare. Scurgerea de informaţii a dus la demisia preşedintei CND.
O reţea de calculatoare folosită în campania lui Clinton, precum şi comisia partidului de strângere a fondurilor au fost, de asemenea, hăckuite.
Clinton, pe care sondajele o plasează în faţa lui Donald Trump în campania prezidenţială din SUA, a declarat că serviciile ruse de informaţii au desfăşurat un atac cibernetic împotriva partidului ei. Unii oficiali au sugerat că Moscova încearcă să influenţeze alegerile prezidenţiale americane, care vor avea loc în luna noiembrie.
Putin a respins respectivele acuzaţii: “Nu am interferat niciodată, nu interferăm şi nu intenţionăm să interferăm cu politica internă”.
“Cu siguranţa ne uităm cu atenţie la ceea ce se întâmplă şi aşteptăm rezultatele alegerilor. Apoi, vom fi pregătiţi să lucrăm cu orice administraţie americană, dacă ei doresc, de asemenea, să o facă”, a adăugat el.
Relaţiile dintre Rusia şi SUA au ajuns la un nivel întâlnit doar în timpul Războiului Rece şi acest lucru se datorează anexării de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi implicării ruşilor în conflictul separatist din estul Ucrainei. În plus, un alt factor de amplificare a tensiunilor este reprezentat de politicile diferite ale celor două tabere în războiul din Siria.
Preşedintele american Barack Obama a declarat în luna august că va discuta despre atacul cibernetic cu Putin dacă se dovedeşte că Rusia este responsabilă, dar a precizat că nu va altera la întâmplare şi mai mult relaţia dintre cele două ţări.