Secretariatul Parlamentului a refuzat să înregistreze proiectele Blocului ACUM de „dezoligarhizare a statului”

Parlamentul Republicii Moldova (facebook.com)
Maria Maevschi
26.03.2019

Doi dintre deputaţii Blocului ACUM, Sergiu Litvinenco şi Alexandru Slusari, au încercat să depună la Secretariatul Parlamentului o parte din pachetul de legi numit „dezoligarhizarea statului”, însă şefa Direcţiei generale documentare parlamentară a refuzat să înregistreze proiectele ca iniţiative legislative, motivând că odată ce nu există conducerea Parlamentului, nu are cine pune ”viza” pe proiecte.

Potrivit lui Sergiu Litvinenco, încă de vineri s-au adresat Secretariatului Parlamentului în vederea depunerii unei părţi din pachetul antioligarhic – 2 proiecte de legi şi 5 proiecte de Hotărâri ale Parlamentului, fiecare proiect având semnătura a 26 de parlamentari ai Blocului ACUM, notează cotidianul.md.

„Culmea tupeului. Şefa Direcţiei generale documentare parlamentară, Bubuioc Evelina, a refuzat să înregistreze proiectele ca iniţiative legislative. Nu contează prevederile Constituţiei – art.73 – care spun că deputaţii au drept de iniţiativă legislativă. Nu contează prevederile Regulamentului Parlamentului – art.48 alin.(2) – care spun că proiectele de acte legislative şi propunerile legislative se înregistrează la direcţia documentare parlamentară a secretariatului parlamentului. A refuzat şi gata”, a specificat Litvinenco.

Acesta a adăugat că argumentul refuzului de a înregistra pachetul ar fi fost că nu a fost aleasă conducerea Parlamentului, respectiv, nu are cine pune ”viza” pe proiecte.

„Ca să vă convingeţi cât de ipocriţi sunt cei din Secretariatul Parlamentului, voi veni cu 2 exemple. După alegerile din 30.11.2014, Preşedintele Parlamentului a fost ales la 23 ianuarie 2015. În perioada dintre ziua alegerilor (30.11.2014) şi desemnarea Preşedintelui Parlamentului (23.01.2015), aceeaşi Direcţie generală documentare parlamentară a înregistrat 18 proiecte de acte legislative. La fel s-a procedat şi în 2010 – speakerul a fost ales pe 30.12.2010, pe când Direcţia generală documentare parlamentară a înregistrat mai multe proiecte de acte legislative chiar şi pe 28.12.2010”, a adăugat deputatul Blocului ACUM.

Potrivit acestuia, informaţia la care a făcut referire este disponibilă pe site-ul Parlamentului. Totodată, acesta se întreabă retoric dacă nu cumva odată cu lipsirea deputaţilor de dreptul la iniţiativa legislativă contrar prevederilor Constituţiei şi legii, s-a comis o infracţiune de abuz în serviciu prevăzută de Codul penal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor