Secretariatul Parlamentului a refuzat să înregistreze proiectele Blocului ACUM de „dezoligarhizare a statului”
alte articole
Doi dintre deputaţii Blocului ACUM, Sergiu Litvinenco şi Alexandru Slusari, au încercat să depună la Secretariatul Parlamentului o parte din pachetul de legi numit „dezoligarhizarea statului”, însă şefa Direcţiei generale documentare parlamentară a refuzat să înregistreze proiectele ca iniţiative legislative, motivând că odată ce nu există conducerea Parlamentului, nu are cine pune ”viza” pe proiecte.
Potrivit lui Sergiu Litvinenco, încă de vineri s-au adresat Secretariatului Parlamentului în vederea depunerii unei părţi din pachetul antioligarhic – 2 proiecte de legi şi 5 proiecte de Hotărâri ale Parlamentului, fiecare proiect având semnătura a 26 de parlamentari ai Blocului ACUM, notează cotidianul.md.
„Culmea tupeului. Şefa Direcţiei generale documentare parlamentară, Bubuioc Evelina, a refuzat să înregistreze proiectele ca iniţiative legislative. Nu contează prevederile Constituţiei – art.73 – care spun că deputaţii au drept de iniţiativă legislativă. Nu contează prevederile Regulamentului Parlamentului – art.48 alin.(2) – care spun că proiectele de acte legislative şi propunerile legislative se înregistrează la direcţia documentare parlamentară a secretariatului parlamentului. A refuzat şi gata”, a specificat Litvinenco.
Acesta a adăugat că argumentul refuzului de a înregistra pachetul ar fi fost că nu a fost aleasă conducerea Parlamentului, respectiv, nu are cine pune ”viza” pe proiecte.
„Ca să vă convingeţi cât de ipocriţi sunt cei din Secretariatul Parlamentului, voi veni cu 2 exemple. După alegerile din 30.11.2014, Preşedintele Parlamentului a fost ales la 23 ianuarie 2015. În perioada dintre ziua alegerilor (30.11.2014) şi desemnarea Preşedintelui Parlamentului (23.01.2015), aceeaşi Direcţie generală documentare parlamentară a înregistrat 18 proiecte de acte legislative. La fel s-a procedat şi în 2010 – speakerul a fost ales pe 30.12.2010, pe când Direcţia generală documentare parlamentară a înregistrat mai multe proiecte de acte legislative chiar şi pe 28.12.2010”, a adăugat deputatul Blocului ACUM.
Potrivit acestuia, informaţia la care a făcut referire este disponibilă pe site-ul Parlamentului. Totodată, acesta se întreabă retoric dacă nu cumva odată cu lipsirea deputaţilor de dreptul la iniţiativa legislativă contrar prevederilor Constituţiei şi legii, s-a comis o infracţiune de abuz în serviciu prevăzută de Codul penal.