Secolul XXI ar putea deveni „Epoca megasecetei”

Secetele prelungite ar putea deveni un fenomen obişnuit în următorii o sută de ani, atenţionează oameni de ştiinţă americani de la Universitatea din Oregon, scrie cotidianul rus Utro.
. (Lisa Maree Williams / Getty Images)
Epoch Times România
31.07.2012

Secetele prelungite ar putea deveni un fenomen obişnuit în următorii o sută de ani, atenţionează oameni de ştiinţă americani de la Universitatea din Oregon, scrie cotidianul rus Utro.

În timpul secetei care s-a abătut în perioada 2000-2004 asupra părţii de vest a Americii de Nord, agricultura a fost puternic afectată şi râurile au secat. De asemenea, captarea naturală a carbonului în atmosferă s-a redus de două ori. Dacă emisiile de gaze de seră nu vor înceta, viitorul va fi şi mai rău, declară profesorul Beverly Low.

Secete asemănătoare s-au mai înregistrat între anii 977-981 şi 1146-1151, au stabilit oamenii de ştiinţă, după ce au studiat inelele de pe trunchiurile copacilor. Cu toate acestea, seceta de la începutul acestui secol s-a deosebit prin faptul că ea s-a suprapus peste o perioadă relativ ploioasă. În situaţia în care condiţiile meteo se vor înrăutăţi, secolul al XXI-lea va intra în istorie ca 'epoca megasecetei'. Această perioadă s-ar putea prelungi circa 80-95 de ani şi ar putea fi însoţită de un nivel relativ scăzut de precipitaţii.

Astfel de schimbări climatice vor avea grave consecinţe ecologice, atenţionează oamenii se ştiinţă. De regulă, în atmosferă ajung circa 30% din emisiile provocate de arderea combustibililor fosili. Cu toate acestea, seceta şi cantitatea mică de precipitaţii va face ca 'asimilatorii naturali' de carbon să dispară, fapt care va accelera încălzirea globală şi va afecta sistemele ecologice. Numărul de cataclisme naturale se va majora. Acestea ar putea afecta serios ecosistemul, ar putea distruge pădurile. În unele regiuni locul pădurilor va fi luat de tufişuri şi de fâneţe, subliniază Low.

Anterior, experţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au atenţionat că omenirea se va confrunta cu ploi torenţiale şi cu o puternică secetă. Dacă la ora actuală ploi catastrofale au loc o dată la 20 de ani, spre sfârşitul secolului astfel de ploi se vor înregistra o dată la fiecare cinci ani şi vor fi însoţite de uragane distrugătoare. Lovitura climatică se va dovedi atât de puternică, încât multe dintre regiunile Terrei nu vor mai putea fi populate de oameni.

Nu este exclus ca aceste pronosticuri să fi început deja să se realizeze. Vara aceasta o secetă puternică s-a abătut peste Siberia, dar şi peste două treimi dintre statele SUA. După cum precizează Utro, această secetă a costat deja Rusia 33 de miliarde de ruble - preţul recoltelor compromise.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor